Ministrul Justiției, reacție după revoltele din penitenciare: Vreau să-i asigur pe cei aflați în detenție că nu voi adopta nicio măsură sub presiune (VIDEO)

Ministrul Justiției, reacție după revoltele din penitenciare: Vreau să-i asigur pe cei aflați în detenție că nu voi adopta nicio măsură sub presiune (VIDEO)

Vreau să-i asigur pe cei aflați în detenție, dar și pe aparținătorii lor că nu voi adopta nicio măsură sub presiune, a declara Ministrul Justiției, Raluca Prună, în contextul în care, în ultimele zile, deținuți din mai multe penitenciare din țară s-au revoltat împotriva condițiilor de detenție.

Ministrul a precizat că a mers personal în penitenciare și a discutat cu deținuții, deci nu a auzit prin intermediari despre starea lor. Totuși, situația nu este una de ieri, ci de mai bine de 20 de ani și cum deținuții au avut atât timp răbdare, mai pot aștepta încă două luni pentru ca măsurile adoptate de Guvern pe această temă să poate fi supuse unei dezbateri publice.

În acest context, Raluca Prună a insistat că nu va adopta sub presiune absolut nicio măsură care să vizeze situația celor aflați în detenție. Prin urmare, aceștia nu vor rezolva nimic dacă se revoltă, ba chiar își vor înrăutăți situația prin refuzul de a se hrăni.

Raluca Prună: Vreau să-i asigur pe cei aflați în detenție că nu voi adopta nicio măsură sub presiune

#DIRECT_ONE_pvjgnz#

Am luat cunoștință de evenimentele din penitenciare. Potrivit datelor ANP publicate la prânz, în 8 din 45 sunt evenimente tensionate. În aceste cinci ore sunt și alte penitenciare, Tulcea de exemplu, care s-au alăturat protestului.

În spiritul corectei informări vreau să fac această declarație de presă. Situația din sistemul penitenciar e una sistemică și gravă, nu de ieri, ci de 20 de ani. Eu știam acest lucru. Am avut ocazia în vizitele făcute în toate penitenciarele, în perioada 2000-2004, să văd situația în concret. Sunt unul din puținii oameni care au intrat în penitenciare. De când am preluat mandatul, am înțeles să revizitez numeroase penitenciare cu speranța că voi găsi o situație ceva mai bună. Nu a fost cazul. M-am întâlnit cu persoane aflate în detenție, le-am strâns mâna, am stat de vorbă cu ele, le-am ascultat, știu nu prin intermediari, ci din contact direct care este situația lor.
Când mi-am reconfirmat părerea din 2000 despre precaritatea sistemului, am declarat public că e o prioritate a mandatului meu și al Executivului să încerc să remediez situația.

România în 2012 a fost condamnată de CEDO și i s-a cerut să ia anumite măsuri. Vreau să vă spun că în noiembrie 2015 eu am moștenit o colecție de hârtii și nicio măsură concretă.

Mă adresez acum celor din penitenciare: îi asigur că nu-mi sunt străine problemele lor. Sunt necesare măsuri imediate, care să rezolve supraaglomerarea, chestiunile stabilite prin norme precum cele legate de hrană, accesul la muncă, asistență medicală, pregătirea reintegrării sociale.

Am făcut o promisiune publică, dar și una persoanelor din detenție cu care m-am întâlnit. Am adoptat legislația secundară privind regulamentele de aplicare a Legii 254/2013, în cazul căreia a existat o întârziere de 25 de luni. Acesta este regulamentul ce face posibilă adoptarea unor decizii la nivel de ANP, care se regăsesc în condițiile de viață ale deținuților. Am adoptat cu ANP numeroase din aceste decizii, așa-numita legislație terțiară. Am spus public că alternative la detenție există, că nu trebuie să inventăm nimic. Probațiunea e o soluție. Am găsit în hârtii multe promisiuni că se va consolida sistemul. Eu am suplimentat numărul de posturi și am reușit prin OUG cu privire la inechitățile salariale să asigur creșterea salarială pentru colegii din sistemul de probațiune.

Am mai spus că vom lansa în a doua parte a lunii iulie dezbaterea despre condițiile de detenție și soluțiile necesare. Vreau să spun, și le spun și celor din penitenciare, că nu servește nimănui, nici lor, nici societății escaladarea acestei tensiuni. Îi asigur că lucrăm la identificarea unor soluții. Mă adresez aparținătorilor și societății în sens larg.

Spun în încheiere că e o responsabilitate a întregi societăți, e o responsabilitate a mea, a Guvernului, a Parlamentului și a publicului, care trebuie să fie informat corect și nepărtinitor și mai ales trebuie să fie consultat. Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Vreau să-i asigur că nu voi adopta nicio măsură sub presiune.

Avem nevoie de măsuri, dar nu grabite. Dacă am așteptat 20 de ani, mai așteptăm două luni să consultăm societatea. Nu e nevoie să-și agraveze propria situație prin refuzul de hrană. Îi rog să aibă răbdare, să avem această consultare pentru a pregăti măsuri pe care să le punem pe masa Parlamentului în sesiunea de toamnă”, a declarat Raluca Prună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`