Monica Macovei, reacție la decizia CCR: Regulile de procedură penală nu se retroactivează. Interceptările, filajele făcute anterior deciziei au fost constituționale la data la care s-au efectuat (VIDEO)

Monica Macovei, reacție la decizia CCR: Regulile de procedură penală nu se retroactivează. Interceptările, filajele făcute anterior deciziei au fost constituționale la data la care s-au efectuat (VIDEO)
Foto: paginaeuropeana.ro

Monica Macovei și-a prezentat opinia cu privire la blocarea interceptărilor de către CCR.

Într-un comunicat de presă, politicianul susține că nu va critica deciziile CCR, dar este bine să se înțeleagă consecințele deciziei.

„Toți specialiștii în drept penal știu că regulile de procedură penală nu retroactivează și nici nu sunt supuse principiului legii mai favorabile. De aceea, mă întreb de ce Curtea declară neconstituționale  interceptările, filajele etc făcute anterior acestei decizii, pentru că acestea  au fost constituționale la data la care au fost efectuate. Probele făcute cu suportul tehnic al SRI, anterior deciziei CCR, trebuie să rămână valabile, pentru că la data efectuării lor au fost constituționale, iar neretroactivitatea este un principiu constituțional. Acesta este principiul stabilității juridice în orice societate democratică, așa cum a decis CEDO în mod repetat”, a precizat Macovei.

În ceea ce privește dosarele aflate în anchetă, acestea se vor închide „dacă interceptările sau alte mijloacele de supraveghere secretă sunt mijloacele de probă vitale sau fac legătura între probe de altă natură”.

La fel se va întâmpla și în cazul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, anchetelor pe infracțiuni de omor și altele grave.

Europarlamentarul susține că ar fi bine ca echipamentele de supraveghere secretă să fie la Ministerul Public, în condițiile în care SRI nu le poate ceda, având nevoie de ele pentru activitatea privind siguranța națională.

„Trebuie să găsim un echilibru între respectarea drepturilor omului și reducerea criminalității. Într-o țară în care criminalitatea este ridicată, drepturile omului nu pot fi exercitate pe deplin. Trecerea de la o anumită regulă de procedură la alta nu se face în mod retroactiv. Trecerea de la o anumită regulă de procedură la alta nu se poate face peste noapte și cu efecte dramatice pentru lupta împotriva criminalității”, a conchis aceasta.

Monica Macovei, reacție la decizia CCR

#DIRECT_ONE_6fky41#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”