Oamenii strigă în stradă din cauza poliţelor RCA care au devenit un lux şi se scumpesc în continuare. Nababii de la ASF stau sub umbrela unor venituri de sute de mii de euro şi nu aud strigătele.
Sute de oameni au protestat în faţa Palatului Parlamentului faţă de scumpirea RCA. Reprezentanţi ai Asociației Serviceurilor Auto Independente sunt nemulţumiţi de activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară pe care o acuză că protejează interesele unor companii de asigurări.
Iar în timp ce şoferii acuză ASF pentru scumpirea RCA, membrii conducerii instituţiei se bucură în continuare de venituri de nababi. Cel mai bine plătit membru al consiliului a câștigat anul trecut aproape un milion de lei!
Sute de angajaţi ai service-urilor auto au protestat faţă de scumpierea poliţelor RCA. Cele mai multe nemulţumiri sunt îndreptate către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe care oamenii o acuză că protejează interesele unor companii de asigurări.
„Prima problemă este creșterea nejustificată a tarifului RCA pe anul 2014. Asistăm în momentul de față la o creștere în rândul tinerilor de peste 250%. ASF stimulează și instigă societăților de asiguratori să crească prețul polițelor RCA și pentru anul următor. De aceea vom asista la majorări de peste 30% la începutul anului 2015”, afirmă un protestatar.
Oamenii cer demiterea conducerii ASF. Doar că de ASF greu se atinge cineva. Un stat în stat în care veniturile sunt parcă din altă lume.
Expresia „salarii ca la ASF” a devenit deja un standard pentru a deveni o remuneraţie gigantică. Piaţa asigurărilor se dovedeşte o meserie extrem de bănoasă pentru cei din conducerea Autorităţii de supraveghere financiară. Potrivit declaraţiilor de avere postate pe site-ul instituţiei, salariile şefilor de la asf depăşeau lejer valori de 100.000 de euro, anul trecut.
Unul dintre cei mai bine plătiţi membri ai instituţiei a fost în 2013 vicepreşedintele Ion Giurescu. Acesta a încasat în 2013 peste 950 de mii de lei, echivalentul a 200 de mii de euro.
Pe locul doi în topul veniturilor salariale s-a situat Marian Sârbu, fostul prim-vicepreşedinte al instituţiei. Din indemnizaţie şi alte venituri a încasat peste 680.000 lei, adică aproape 155.000 euro.
Topul celor mai mari venituri de la ASF este încheiat de fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu. Fostul liberal a încasat de la asf în 2013 aproximativ 150.000 euro.
Nici Daniel Dăianu nu poate spune că ia mers rău în fruntea ASF. Fostul prim-vicepreşedinte al instituţiei a încasat în 2013 aproape 500 de mii de lei.
Autoritatea s-a dovedit de-a lungul timpului un refugiu excelent şi pentru soţiile de politicieni. Printre cele mai sonore nume se numără Laura Atanasiu Bijboacă, soţia fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu. Aceasta a demisionat din instituţie la începutul anului, cu puţin timp înaintea declanşării scandalului salariilor nesimţite. Din conducerea instituţiei a făcut parte şi Laura Chiţoiu soţia fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu. Aceasta este urmărită penal intr-un dosar în care este acuzată că ar fi ajutat în mod ilegal o persoana să obțină un aviz de la ASF pentru a ocupa o funcție de conducere într-o societate de asigurări. De asemenea, implicată în scandalul ASF a fost şi Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.