Rapoartele cheie ale ONU publicate în ultimele două zile avertizează că este nevoie de o acțiune colectivă și urgentă în ceea ce privește schimbările climatice – în timp ce firmele petroliere raportează profituri astronomice, arată The Guardian.
Criza climatică a ajuns la un „moment cu adevărat sumbru”, a declarat unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume în domeniul climei, după ce o serie de rapoarte importante au arătat cât de aproape este planeta de catastrofă.
Acțiunea colectivă a națiunilor lumii este necesară acum mai mult decât oricând de la cel de-al doilea război mondial încoace – a declarat profesorul Johan Rockström, dar tensiunile geopolitice sunt la cote înalte.
El a mai spus că lumea este „foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile… timpul se scurge foarte, foarte repede”.
Emisiile trebuie să scadă cu aproximativ jumătate până în 2030 pentru a atinge ținta convenită la nivel internațional de încălzire de 1,5C, dar continuă să crească, au arătat rapoartele – într-un moment în care giganții petrolului fac sume astronomice de bani.
Joi, Shell și TotalEnergies și-au dublat ambele profiturile trimestriale, ajungând la aproximativ 10 miliarde de dolari. Giganții din domeniul petrolului și gazelor naturale s-au bucurat de profituri în creștere pe măsură ce cererea post-Covidiu a crescut și după invazia Rusiei în Ucraina.
Se așteaptă ca sectorul să acumuleze 4 mld. dolari în 2022, ceea ce a întărit apelurile pentru taxe excepționale.
Raportul agenției ONU pentru mediu a constatat că „nu există o cale credibilă pentru a ajunge la 1,5°C” și că progresele „extrem de insuficiente” în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon înseamnă că singura modalitate de a limita cele mai grave efecte ale crizei climatice este o „transformare rapidă a societăților”.
Potrivit agenției ONU pentru climă, angajamentele actuale de acțiune până în 2030, chiar dacă ar fi îndeplinite în totalitate, ar însemna o creștere a încălzirii globale de aproximativ 2,5C, un nivel care ar condamna lumea la o catastrofă climatică.
Doar câteva țări și-au intensificat planurile în ultimul an, în ciuda promisiunilor făcute în acest sens la summitul Cop26 al ONU privind clima, desfășurat la Glasgow în noiembrie anul trecut.
Agenția meteorologică a ONU a raportat că toate gazele care duc la încălzirea globală au atins niveluri record în 2021, cu o creștere alarmantă a emisiilor de metan, un puternic gaz cu efect de seră.
Separat, raportul energetic mondial al AIE a oferit o licărire de progres, conform căruia CO2 provenit de la combustibilii fosili ar putea atinge un nivel maxim până în 2025, pe măsură ce prețurile ridicate ale energiei împing națiunile să se orienteze către energia curată, deși a avertizat că acest lucru nu va fi suficient pentru a evita impactul grav asupra climei.
Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic din Germania, a declarat: „Este un moment cu adevărat sumbru, avem atât de multe dovezi științifice care arată că suntem foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile”