Decizia CCR privind interceptările şi Ordonanta de Urgenta pe aceeaşi temă au fost publicate în Monitorul Oficial. Totodată, în Monitor a fost trecuta şi hotărârea de Guvern privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public, potrivit B1 TV.
SRI nu poate fi organ de urmărire penală DECÂT pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul, a declarat recent premierul Dacian Cioloş, în legătură cu schimbările pe care le aduce Ordonanta de Urgenta privind interceptările.
Ordonanța de Urgență privind interceptările, adoptată de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța de Urgență modifică patru legi, printre care legea de funcţionare a Serviciului Român de Informații şi cea a DIICOT. Înainte de şedinţa extraordinară de Guvern, ordonanţa privind interceptările a primit undă verde din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Ordonanța de urgență privind interceptările, în Monitorul Oficial
#DIRECT_ONE_x5r0qg #
Atât preşedintele, cât şi ministrul Justiţiei au precizat că e vorba de o soluţie temporară, la o problemă pe care Parlamentul trebuie să o rezolve definitiv. 'SRI nu poate fi organ de urmărire penală DECÂT pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul şi DOAR, EXCLUSIV SUB CONTROL JUDECĂTORESC, în prezenţa unui PROCUROR. Restul e interpretare nefondată', a răspuns premierul Dacian Cioloş pe Facebook unui reproş potrivit căruia prin schimbările din ordonanta de urgenta privind interceptările ar fi reînfiinţat Direcţia VI – anchete penale – a Securităţii. Întrebat de ce actul normativ nu a fost pus în dezbatere, Cioloş a susţinut că nu mai era timp.
Totodată, în Monitor a fost publicată şi hotărârea de Guvern privind suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public. În perioada următoare 120 de poliţişti judiciari vor fi detaşaţi de la Ministerul de Interne, la Parchete, pentru a ajuta procurorii în privinţa interceptărilor. Acestea urmează să fie făcute ori cu aparatura proprie, ori cu cea deţinută de SRI.