În prezent, 38% dintre români consideră că pot bea apă direct de la chiuvetă fără să le fie afectată sănătatea, față de 30% în 2021. Această atitudine este mai accentuată în rândul persoanelor mature, de peste 56 de ani.
Realizat de Reveal Marketing Research, studiul arată că, deși majoritatea românilor continuă să consume apă îmbuteliată, plată sau carbogazoasă, interesul pentru această categorie de produse a scăzut considerabil în ultimii doi ani, de la 58% în 2021 la 45% în prezent.
Această schimbare pare să fie determinată de creșterile de prețuri înregistrate în lanțul de produse, inclusiv apa îmbuteliată, fapt ce determină consumatorii să caute alternative mai economice.
Accesibilitatea prețului a devenit cel mai important criteriu în decizia de cumpărare a apei îmbuteliate, fie ea plată sau carbogazoasă. Acest aspect a devansat calitatea percepută a produsului, care era considerat principalul criteriu în urmă cu doi ani, anunță Economedia.
În contextul instabilității economice actuale, românii se orientează către brandurile cu prețuri accesibile și experiențe anterioare pozitive.
În ceea ce privește cantitățile preferate de apă îmbuteliată, românii tind să cumpere ambalaje de 2l sau 5l pentru apa plată, în timp ce ambalajele de 2l sunt cele mai populare pentru apa minerală carbogazoasă.
Generația Z prezintă un interes mai mare pentru cantități mai mici, precum 0,5l sau 1l, această categorie de vârstă preferând să aibă o sticlă cu apă când sunt pe drum.