Valul de căldură se va menține pe parcursul zilei de miercuri local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, acolo unde disconfortul termic va fi ridicat, a precizat Diana Giurgiu, meteorolog ANM, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, menționând totodată că pentru diverse zone dn țară au fost emise avertizări Cod galben și Cod portocaliu de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.
„Administrația Națională de Meteorologie a actualizat astăzi avertizările generale. Aș vrea să fac o primă mențiune, că primul mesaj, cel privind Codul galben pentru ziua de astăzi ce vizează valul de căldură și disconfortul termic, se menține, deci pe parcursul zilei de astăzi valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.Temperaturile maxime aici vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade”, spune Diana Giurgiu.
„Într-adevăr, pe lângă acest val de căldură care se menține și pe parcursul zilei de astăzi, avem un al doilea mesaj, o avertizare meteorologică. Aceasta este compusă dintr-un Cod galben și unul portocaliu, ambele vizează fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Astăzi, Codul galben este pentru centrul, nordul, nord-estul țării, apoi și pentru sudul și estul țării, unde vom avea instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și, pe arii restrânse, vijelii și grindină. Astfel, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vom avea cantități de apă ce vor depăși local 25-40 l/mp”, a adăugat meteorologul.
Întrebată când ar trebui să intre în vigoare atenționarea, ea a explicat: „Codul galben a intrat în vigoare în această dimineață și este valabil până mâine, la prânz, iar Codul portocaliu intră în vigoare acum, la prânz, și este valabil până mâine, la prânz. Codul portocaliu vizează fenomenele mai intense de instabilitate, precum și cantitățile de apă mai însemnate, dar și vijeliile”.
„Vorbim aici de vijelii, momente în care rafalele vor fi de peste 70-80 km/h, iar din punct de vedere al cantităților însemnate vom avea local peste 35-40 l/mp și, pe arii restrânse, 50-80 l/mp”, a mai spus Diana Giurgiu.