Cu trei săptămâni până la finalul acesui an comericl agricol, România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE. Primul loc este ocupat de Franța, la o distanță de șapte milioane de tone, mai ales din cauza exporturilor mari de grâu și a faptului că România nu a exportat deloc sorg, ovăz și secară.
În primele 50 de săptămână ale anului comercial agricol 2022/2023, cu trei săptămâni înainte de finalul anului, exporturile de cereale ale României (grâu, făină de grâu comun, orz, porumb, secară, ovăz, sorg) au ajuns la 7,4 milioane de tone, astfel că România se situează pe locul doi ai celor mai mari exportatori de cereale din Europa, conform datelor Comisiei Europene consultate, transmite Economica.
Anul trecut producția a fost de 18,8 milioane de tone. La fel ca și anul trecut, Franța rămâne pe primul loc cu 14,4 milioane de tone, iar locul trei este ocupat de Germania cu 6 milioane de tone, fiind urmată de Polonia cu 3,8 milioane de tone.
În total, statele membre au exportat 44 de milioane de tone, dintre care 31,2 milioane de tone de grâu, cu 11% mai mult decât anul trecut.
S-a exportat grâu în Maroc, Algeria, Nigeria, orz în China, Arabia Saudită și Iordania și porumb în China, Coreea, UK.
Pe categorii de cereale, România este lider la porumb, cu 1,9 milioane de tone, ceea ce reprezintă 58,7% din cantitatea totală livrată de UE.
Fermierii locali au produs anul trecut 8,2 milioane de tone de porumb, cu 6,6, milioane de tone mai puțin decât anul trecut.
În rest, țara noastră exportă 4,2 milioane de tone de grâu, dintr-un total de 29,9 tone. Franța a livrat 10 milioane de tone. România se află pe locul trei la exportarea orzului, 1,1 milioane de tone. Anul trecut, țara noastră a produs 1,6 milioane de tone de orz.