"Să facem din DOCTORAT un BUN AL ÎNTREGULUI POPOR!". Pleșu: Eu VOTEZ PENTRU! Oricum este epidemie de plagiate și lucrări slabe

"Să facem din DOCTORAT un BUN AL ÎNTREGULUI POPOR!". Pleșu: Eu VOTEZ PENTRU! Oricum este epidemie de plagiate și lucrări slabe

Evoluția învățământului românesc este pe o pantă descendentă. Deși avem tot mai mulți deținători de diplomă de licență și chiar doctorat, nivelul sistemului de educație este tot mai slab în ultimii ani.

Dacă tot se dau titluri pe bandă rulantă, iar în mediul politic avem cele mai multe exemple, Andrei Pleșu propune propune un “imperative simetric:doctorate pentru toți!”.

Extra Reduceri de SĂRBĂTORI! La eMAG găseşti tot ce vrei la CELE MAI MICI PREŢURI!

“De ce să ne mai încurcăm în proceduri, în „criterii”, în „comisii” (de etică sau de specialitate), în standarde învechite. Să facem din doctorat „un bun al întregului popor”, un drept acordat democratic tuturor românilor”, scrie Pleșu într-un articol pentru Adevărul.

“Toţi vînează acest titlu ca pe o formalitate cochetă, de agăţat la butonieră, ca pe un ornament, cvasi-birocratic, al carierei profesionale (şi financiare…)”, adaugă scriitorul.

În acest context, acesta precizează în mod ironuic că fi mai cinstit, mai puţin demagogic, “să acordăm, din oficiu, titlul de doctor, de la bun început, oricărui absolvent de şcoală medie.”

Lăsând gluma la o parte, este evident că „doctoratul” – înţeles ca performanţă academică de vîrf – se află într-o profundă criză de statut.

“Nu e vorba atît de epidemia de plagiate cu care ne confruntăm de mai multă vreme. E vorba de o radicală deplasare de sens, care pare să fi ocultat definiţia tradiţională a termenului: încununare a unui îndelungat şi tenace efort ştiinţific, avînd ca rezultat o idee nouă, sau un unghi nou de vedere asupra unei probleme vechi. Esenţială este, deci, dimensiunea contributivă a lucrării, componenta ei de originalitate şi de consistenţă profesională. Cu alte cuvinte, nu e suficient ca o teză de doctorat să nu se alcătuiască prin compilaţie sau furt. Ea poate fi o teză slabă, în speţă nevalidabilă, chiar dacă nu trişează grosolan, prin copiere nătîngă, fraudă, fals”, explică Pleșu.

“Dacă te miri cine capătă, te miri cum, titlul de „doctor”, de ce să nu-l obţin şi eu?! E, în fond, un mod de a nu lua în serios o învestire, pe care alţii o dobîndesc cu greu, prin muncă asiduă. Păcat! Încă o instituţie vitală a încropelii noastre democratice alunecă în clar-obscur. O superficială ambiţie academică curăţă calea pentru foarte eficiente ambiţii politico-finciare şi pentru malversaţiuni lucrative. Aşa că revin la propunerea de mai sus: decît atîţia doctori problematici, mai bine o decizie radicală, prin care se acordă titlul de „doctor” întregului nostru popor, „eroic şi martir” (vorba – ironică – a lui Adam Michnik despre poporul său). Votez pentru!”, conchide Pleșu.

Extra Reduceri de SĂRBĂTORI! La eMAG găseşti tot ce vrei la CELE MAI MICI PREŢURI!

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`