Prezenţa scutului antirachetă pe teritoriul României la Deveselu ar putea fi unul din subiectele ce vor fi discutate de Donald Trump şi Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii bilaterale de luni de la Helsinki, a afirmat chiar consilierul preşedintelui rus.
„Se presupune că liderii vor discuta şi despre Acordul de lichidare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune, inclusiv în contextul amplasării de către SUA la baza antirachetă din România a lansatoarelor, capabile nu doar să intercepteze, dar şi să lanseze rachete Tomahawk“, a declarat Uşakov, citat de agenţia Sputnik.
Cu toate că partea rusă şi-ar dori eliminarea acestui scut antirachet, analiştii militari susţin că nu se pune problema ca Statele Unite să renunţe la scutul antirachetă atât din motive economice cât şi strategice.
„Nu cred că se va desfiinţa acel sistem antirachetă de la Deveselu. Probabil vor discuta pe această temă şi nu se va ajunge la o concluzie viabilă. Acest lucru le vine ca o manuşă celor doi. Pentru că situaţia va rămâne tensionată pe această temă, Putin şi Trump vor avea argumente pentru a cere creşterea cheltuielilor militare. Situaţie ideală pentru Trump, care a solicitat la summitul NATO un buget de 4 la sută pentru apărare“, susţine analistul militar Aurel Cazacu, pentru Adevărul.
Dimpotrivă, analistul susţine că Statele Unite are toate interesele de a îşi întâri poziţiile din România.
„Un argument în plus că nu se va întâmpla nimic cu Baza de la Deveselu este şi faptul că, în urmă cu numai câteva zile, la summitul NATO, s-a discutat despre recalibrarea în sus a prezenţei aliate în România. Astfel, Brigada Multinaţională Sud-Est Craiova a primit statutul de unitate permanentă şi, în plus, s-a luat decizia înfiinţării unui centru de comandă operaţional. Asta înseamnă o mai mare atenţie acordată României“, mai spune Aurel Cazacu.
Şi fostul director al SRI Costin Georgescu susţine că nu se va renunţa la scutul antirachetă din cauza importanţei strategice.
„Nu cred într-o regândire a strategiei vizavi de Baza de la Deveselu. Sigur, Putin va pune în discuţie chestiunea şi probabil va face şi public acest lucru pentru a le arăta ruşilor cum le pune el probleme americanilor. Le satisface orgoliul celor care vor să se simtă parte dintr-o naţiune mare, care se poate lua la harţă cu americanii. În acelaşi timp mai cred, însă, că Donald Trump nu va face pasul înapoi pentru că ar fi o dovadă prea mare de slăbiciune în faţa Moscovei. În plus, Baza de la Deveselu are o importanţă strategică în zonă şi i-a costat pe americani 800 de milioane de dolari. Nimeni nu îşi permite să arunce aceşti bani“, susţine fostul director al SRI pentru sursa menţionată.
„Scutul antirachetă a fost gândit de Statele Unite, dar este în administrarea NATO, lucru care nu trebuie neglijat“, a completat Costin Georgescu.
Summitul dintre Donald Trump şi Vladimir Putin este unul urmărit cu mare atenţie de către întreaga lume pentru a vedea dacă relaţiile Statele Unite – Rusia vor suferi schimbări profunde.