Șeful ANPC acuză că automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este discriminatorie

Șeful ANPC acuză că automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este discriminatorie

Șeful ANPC intervine în scandalul caselor de marcat automate introduse în supermarketuri. Potrivit lui Horia Constantinescu  acestea sunt discriminatorii pentru că ignoră nevoile consumatorilor în vârstă, nefamiliarizaţi cu digitalizarea pentru a-şi scana singuri cumpărăturile:

Șeful ANPC despre casele de marcat automate

„Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ţi scana singur produsele. Cred, în acelaşi timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezenţa la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizaţi cu toate diligenţele de a-şi scana şi a-şi marca singuri cumpărăturile.

Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuţiile purtate cu o parte dintre reprezentanţii operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înţeles, lucru pe care îl vom şi verifica, că aceste case beneficiază, totuşi, de o asistenţă din partea personalului angajat al operatorului economic.

Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informaţie ar avea nevoie legat de produsele achiziţionate”, a afirmat Constantinescu, la o debatere, citat de Agerpres.

Explicațiile oferite de Auchan

Auchan a venit cu noi informații despre modul în care funcționează casele de tip self service și a transmis că angajează 300 de persoane, inclusiv casieri, notează Adevarul.

Potrivit sursei citate, ca și până acum, există case unde scanează casierii pentru clienți și case la care clienții își pot scana singuri cumpărăturile.

„Marele avantaj al acestui sistem este că toate casele dintr-un hipermarket sunt deschise în același timp. Noi am adus o tehnologie suplimentară, printr-o investiție de 13 milioane de euro, cu păstrarea angajaților de la case în același timp, tocmai pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a fluidiza parcursul la case.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:02 - Ministrul Mediului: „În sudul României există un risc mai mare decât în alte zone ale României, să pierdem şi resursele de apă”
23:11 - Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București, radiografie dură privind situația României: „Nu există un plan economic pe care să îl văd. Crescând taxele și împrumutând mai mulți bani nu e un plan economic” (VIDEO)
22:35 - Dani Mocanu a fost prins de radar cu 189 km/h pe A2 / Manelistul are permisul suspendat pentru 90 de zile
22:04 - CNAIR: Lucrările de defrişare pe Valea Oltului au depăşit 23 % din suprafaţa de pădure aflată în zona critică (VIDEO)
21:25 - Victor Ponta: “Cel mai mare haos este în reglementarea fiscală. Niște ordonanțe venite peste noapte care nu se pot aplica” (VIDEO)
21:16 - Previziunile lui Victor Ponta pentru alegerile prezidențiale. Cine va ajunge în turul doi (VIDEO)
20:45 - Victor Ponta, critici dure la adresa președintelui Iohannis: „A schimbat nouă prim-miniștri în zece ani. Mi se pare o prostie în stare pură” (VIDEO)
20:32 - Victor Ponta susține că PNL ar trebui să fie lăsat să câștige prezidențialele și PSD să se ocupe în continuare de guvernare: „Eu asta aș face în locul lui Marcel Ciolacu. Nu am făcut în 2014. Am greșit” (VIDEO)
20:10 - O fată de 16 ani din Sălaj a fost răpită de pe stradă / Apelul făcut de polițiști
19:21 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 14-20 iulie: „Nativii vărsător experimentează lucruri total ieșite din comun” (VIDEO)