Activitatea spitalului „Bagdasar Arseni”, unul dintre cele mai mari spitale din Capitală, riscă să intre într-un blocaj total, în condițiile în care mai are un buget de doar 300 de lei. În acest context, Casa Naţională de Sănătate a cerut Ministerului de Finanţe 4,2 miliarde de lei.
Criza de la spitalul „Bagdasar Arseni” are loc în condițiile în care Guvernul a decis reducerea cheltuielilor publice în ultimele două luni ale anului.
Așa s-a ajuns ca dintr-un necesar de 21 de milioane de lei să mai fie alocate în acest moment doar 300 de lei, iar pentru luna decembrie să fie alocați și prevăzuți ca sursă bugetară 300 de lei vechi, susține managerul spitalului, citat de Digi24.
“Încă mai funcționăm pe ce am reușit să achiziționăm până acum. Vom mai funcționa, estimăm 10 zile de acum, dar nu știi niciodată ce urgențe sunt, calculele sunt la linia de plutire sau sub linia de plutire”, susține Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni”.
Într-o situație similară este și Institutul „Marius Nasta” din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei.
„Mai mult de jumate din pereți sunt dărâmați, iar noi nu aveam fonduri să reparăm. Acea zonă de terapie nu va fi deschisă dacă nu găsim sponsorizări”, susține Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.
Șapte medici de la spitalul de stat „Bagdasar Arseni” din Capitală au anunțat conducerea unității medicale în luna octombrie că nu mai vor să facă gărzi, deoarece susțin că sunt expuși la un „risc de malpraxis” în timpul turelor.
Cu toate acestea, reprezentanții spitalului sugerează că reacția medicilor este pur subiectivă, întrucât sunt anchetați penal.
„În cursul dimineţii 7 medici din cadrul secţiei Clinice Chirurgie Plastică şi-au prezentat demisia din contractele de gărzi, începând cu data de 1.11.2023, motivând acest gest ca o consecinţă a „actualelor condiţii existente în Spitalul Bagdasar” şi invocând un „risc de malpraxis” care i-ar expune „unor riscuri majore din punct de vedere profesional”, fără nicio altă precizare”, a informat unitatea medicală, notează Agerpres.
Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat că, din 12 noiembrie, angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.