STUDIU: 74% dintre angajați nu mai vor să revină la stilul tradițional de lucru

STUDIU: 74% dintre angajați nu mai vor să revină la stilul tradițional de lucru

Conform unui studiu realizat de Kaspersky, trei sferturi dintre angajați nu doresc să mai revină la modurile tradiționale de lucru, dinaintea pandemiei de COVID-19.

Trei sferturi dintre angajați nu mai vor să revină la stilul tradițional de lucru

În cadrul studiului au fost chestionați 8.000 de angajați din IMM-uri din mai multe industrii, stailindu-se că aproape trei sferturi dintre angajați (74%) doresc să reorganizeze modul tradițional de lucru pre-COVID-19, adaptându-l la condițiile actuale.

„În loc să se întoarcă la defășurarea activităților obișnuite de la job, angajații din întreaga lume își modelează acum un viitor de business în condițiile lor, indiferent dacă acest lucru înseamnă că își petrec mai mult timp cu cei dragi (47%), economisind bani (41%) sau lucrând de la distanță (32%)”, se arată în comunicat.

De asemenea, studiul indică faptul că doi din cinci lucrători (39%) își doresc să lase în urmă programul de lucru 9:00 – 17:00, iar numărul acestora este și mai mare pentru cei cu vârste între 25-34 (44%), sugerând o tendință în creștere. Alți 34% spun că ar renunța la birourile fixe și aproximativ o treime (32%) vor să termine cu săptămâna de lucru de cinci zile.

Cercetarea mai arată că aproape o treime (32%) dintre angajați consideră munca la distanță ca al treilea cel mai mare beneficiu care vine ca un avantaj secundar al pandemiei actuale, după timpul cu familia (47%) și economisirea banilor (41%).

„Ne confruntăm cu un moment definitoriu și foarte interesant. Este clar că această pandemie a accelerat transformarea digitală și a accentuat îmbinarea vieții noastre profesionale cu cea personală. Vedem acum că angajații folosesc tehnologia pentru a-și crea un nou viitor și care preiau conducerea în adoptarea schimbărilor, în căutarea unei mai mari libertăți și a flexibilității. Companiile au acum misiunea de a adapta și remodela locul de muncă modern, făcându-l mai productiv, mai sustenabil și mai maleabil”, a declarat Alexander Moiseev, Chief Business Officer la Kaspersky.

Sondajul a fost realziat pe 8.076 de angajați ai companiilor mici și mijlocii (10 – 250 de angajați) în Brazilia, Belgia, China, Franța, Germania, Italia, Japonia, Luxemburg, Malaysia, Mexic, Olanda, Rusia, Spania, Africa de Sud, Turcia, EAU, Marea Britanie și SUA.

Ghid pentru desfășurarea activităților de telemuncă la domiciliu

Inspecția Muncii a publicat „Ghidul pentru desfășurarea activităților de muncă și telemuncă la domiciliu”, unde se explică procedura pe care angajatorii trebuie să o urmeze pentru introducerea în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REGES/REVISAL), dar și a actelor acelor angajaţi pe care îi trec în regim de muncă la domiciliu, telemuncă sau prin aplicarea un program individualizat de muncă.

În ghidul realizat de Inspecția Muncii sunt menționate și „elemente prevăzute de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă:

– precizarea expresă că salariatul lucrează în regim de telemuncă;

– perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;

– locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;

– programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;

– modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;

– responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sanatatii în muncă;

– obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, dupa caz;

– măsurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul angajaţilor şi care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat;

– obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, în materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;

– condițiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă”

Ghidul elaborat de Inspecția Muncii poate fi consultat aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`