O analiză făcută de Ministerul Apărării a concluzionat că România nu-și poate permite să cedeze un sistem de apărare Patriot Ucrainei, informează Antena 3 CNN, care citează mai multe surse.
Acestea mai afirmă că, deși analiza MApN e gata, președintele Klaus Iohannis a decis să amâne convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe acest subiect, motivul neoficial fiind că nu vrea să influențeze alegerile de săptămâna aceasta. Prin urmare, ședința CSAT va avea loc după scrutinul din 9 iunie.
România a cumpărat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Deocamdată a primit patru, dar doar unul singur e operațional. Cele şapte sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari.
Premierul ucrainean Denîs Anatoliovîci Şmîhal a declarat, recent, că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar fi o investiţie în securitatea României și, în general, „o victorie a tuturor democrațiilor”.
„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Denis Şmîhal.
Întrebat luna trecută pe acest subiect, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „E foarte complicat, sunt contracte care s-au făcut între furnizor și beneficiar, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate. Nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană. Deci în măsura în care, în final, se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva, altfel nu se va face nimic”.