Ministerul de Externe face demersuri pentru recuperarea tezaurului României de la Moscova

Ministerul de Externe face demersuri pentru recuperarea tezaurului României de la Moscova

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat miercuri că se fac eforturi pentru recuperea tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial şi pe care ruşii au refuzat să îl mai înapoieze.

În acest sens, Meleşcanu a afirmat că acest subiect va fi tema unei întâlniri, aflate în pregătire, între istorici români şi ruşi.

„Anul acesta pregătim, să vedem dacă se va şi finaliza, o întâlnire a comisiei de istorici care discută şi problema tezaurului României. (…) Noi ne-am pregătit, sperăm să aibă loc, vom vedea ce va fi în condiţiile actuale. (…) Există un dialog, lucru care este foarte important, pentru că până nu demult, practic, nu aveam niciun fel de dialog, era o respingere (…) a oricărei idei de a discuta despre tezaur. Faptul că a început un dialog este un lucru pozitiv. Ceea ce încercăm la nivelul comisiilor de istorici este ca, analizând pe documente comune, să vedem care sunt probele, dovezile şi care este magnitudinea acestui tezaur românesc de la Moscova”, a afirmat Meleşcanu, la Adevărul Live.

Ministrul de Externe a precizat că pe lângă aurul ce aparţine Băncii Naţionale a României pentru care sunt documente clare, mai există şi alte bunuri de valoare transportate la Moscova şi pe care România vrea să le recupereze.

„Deci, pe lângă acest tezaur, noi mai avem foarte multe bunuri, bijuterii ale oamenilor importanţi din Guvernul României care erau evacuaţi la Iaşi, familii boiereşti. În primul rând, avem elemente potrivit cărora bijuteriile Reginei Maria au fost, de asemenea, trimise. Avem foarte multe alte familii care au reclamat că au trimis bunuri foarte importante la Moscova în trenul care a plecat din Iaşi. Şi, în fine, în al treilea rând avem şi foarte multe lucruri de cult, bisericeşti şi mai ales lucrări istorice. Este vorba de cărţi foarte rare care au fost şi ele puse pentru a fi adăpostite, în condiţiile în care ne aflam în Primul Război Mondial. (…) Deci, discuţiile între istorici sunt menite să clarifice aceste aspecte, să vedem în ce măsură există documente şi, pe baza acestor documente, după aceea, să putem să începem un dialog în legătură cu restituirea tezaurului”, a explicat ministrul de Externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`