Un copil cu rujeolă se află în stare critică. Un pediatru trage un semnal de alarmă: „Iarăși am ajuns exemplul negativ al Europei”

Un copil cu rujeolă se află în stare critică. Un pediatru trage un semnal de alarmă: „Iarăși am ajuns exemplul negativ al Europei”
Sursa foto: sanoteca.md

Un copil se află internat în stare gravă la Terapie Intensivă, iar medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai apreciați pediatri din România, trage un semnal de alarmă asupra numărului mare de cazuri de rujeolă.

Avertismentul medicului pediatru

Copilul a ajuns, miercuri, la spital cu o boală pulmonară severă, respire foarte greu, iar radiografia arăta atât de rău, ca „cele consemnate în pandemie, la cele mai grave cazuri de infecție cu virus SARS-CoV-2”, conform Adevărul.

„Am încercat iarăși o strângere de inimă văzând la lucru inimoasa echipă de urgentiști din spitalul nostru, INSMC. Toată echipa era adunată în jurul unui sugar ce fusese transferat cu o stare foarte gravă… Acesta, copil foarte mic, în vârstă de câteva luni, venise adus de SMURD în vederea stabilizării unei boli pulmonare extrem de severe.

Copilul abia mai respira, familia îngrijorată, analizele extrem de modificate, iar aspectul radiologic pulmonar era greu de descris. Arăta această radiografie precum cele consemnate în pandemie, la cele mai grave cazuri de infecție cu virus SARS-CoV-2. Când am întrebat medicul curant ce maladie are, răspunsul a venit ca un duș rece: ”, scrie dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul a transmis un mesaj pentru cei care cred că rujeola nu este o boală atât de gravă și că este o simplă răceală.

„Pentru aceia care nu înteleg că în actuala izbucnire epidemică sunt confirmate peste 12.000 cazuri în țara noastră și din păcate și cazuri fatale, le recomand să vină să vadă cu ochii lor… Cum este ținut în viață acest copil, extrem de bolnav, de o sumă întreagă de echipamente în secția de Terapie Intensivă. Să vină să vadă acest copil că nu poate respira eficient singur și că are ventilație non-invazivă continuă de multe ore”, a transmis dr. Mihai Craiu.

Copiii trebuie vaccinați împotriva rujeolei

Astfel, doctorul le recomandă părinților care nu și-au vaccinat copii au sunt vaccinați incomplet să discute cu medicul de familie despre recuperarea vaccinării.

„Căci iarăși am ajuns exemplul negativ al Europei”, concluzionează dr. Craiu.

Epidemia de rujeolă devine din ce în cem ai seriosă, în contextul în care , săptămâna trecută, s-a înregistrat un alr record de îmbolnăviri.

Institutului Naţional de Sănătate Publică transmite că, în perioada 1 ianuarie 2023- 14 aprilie 2024 s-au înregistrat 12.346 de cazuri de ruejolă și 13 decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`