Virgil Bălăceanu: Trebuie să ne gândim la serviciul militar obligatoriu în condițiile în care campaniile de recrutare-selecție rezerviști voluntari nu vor aduce numărul necesar (VIDEO)

Virgil Bălăceanu: Trebuie să ne gândim la serviciul militar obligatoriu în condițiile în care campaniile de recrutare-selecție rezerviști voluntari nu vor aduce numărul necesar (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Este nevoie să fie regândită și să se investească într-o dimensiune a războiului care să permită statelor NATO, inclusiv României, să aibă capacitatea să ducă o acțiune militară cum ea este în Ucraina, a declarat gl. (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Virgil Bălăceanu, pe B1 TV: Cazul Ucrainei, o lecție demonstrată pentru NATO și Europa

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a explicat că, într-adevăr, „se revine la armatele de masă, este un lucru demonstrat de Ucraina”.

„Sunt state care își constituie rezervele pe baza voluntariatului. Pentru că rezervele, din punct de vedere al Statelor Unite, sunt forțele de rezervă, Garda Națională are un rol, pe de altă parte, de forțe de rezervă. Trebuie să ne gândim la serviciul militar obligatoriu în condițiile în care campaniile de recrutare-selecție rezerviști voluntari nu vor aduce numărul necesar de rezerviști care să fie în măsură să înlocuiască cetățenii români care și-au satisfăcut stagiul militar obligatoriu până în 2007”, a declarat Virgil Bălăceanu.

„Problemele sunt complexe din punctul acesta de vedere, pentru că, iată, primul-ministru a abordat foarte bine un asemenea subiect, este o realitate cu care se confruntă și NATO. Știm prea bine ce se întâmplă la nivel NATO sau chiar al Uniunii Europene pentru o relansare a producției de muniție, așa cum nu s-a discutat până acum”, a adăugat el.

„Lucrurile sunt într-o dinamică excelentă din punctul acesta de vedere. Spun excelentă pentru că, într-un timp scurt, trebuie să se regândească și trebuie să se investească într-o dimensiune a războiului care să permită NATO, statelor membre NATO, și acum discutăm de România, să aibă capacitatea să ducă o acțiune militară cum ea este în Ucraina. Este o lecție demonstrată pentru NATO și pentru Europa, în definitiv”, a explicat președintele AORR.

„Să sperăm că vom avea succes să ocupăm un număr cât mai mare din cele 2.139 de posturi (…) pentru că este o nevoie (…). Mă refer în primul rând la cei fără pregătire militară. Reprezintă o provocare a vieții, reprezintă, dacă vreți, o chemare către Armată pe care nu pot să o aibă printr-un serviciul full time, iar pe de altă parte apare și motivația că serviciul voluntar, serviciul ca rezervist voluntar, este și un job part-time”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`