1.5 milioane de ucraineni ar fi cerut să fie găzduiți pe teritoriul rusesc

1.5 milioane de ucraineni ar fi cerut să fie găzduiți pe teritoriul rusesc
Care sunt motivele pentru care tot mai mulți refugiați ucraineni din Marea Britanie rămân fără adăpost și sprijin. Foto: Hepta - DPA Images / Eurokinissi

Peste 500.000 de cetăţeni ucraineni ar fi fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, a anunțat Volodimir Zelenski, vineri, potrivit republicworld.com. Președintele crede că cetățenii au fost răpiți și trimiși fără voia lor în regiuni îndepărtate și izolate ale țării, într-o încercare de a-i asimila cu forța.

Sursele rusești transmit că aproximativ 1.5 milioane de ucraineni au ajuns în Rusia în aceeași perioadă, printre care și 200.000 de copii, scrie tass.com. Se pare că minorii sunt plasați în familii rusești. Potrivit Stratcom Center, pentru a face imposibilă reîntoarcerea în țara natală, autoritățile simplifică și grăbesc procesul de adopție. 

Autoritățile de la Kremlin afirmă că oamenii au fost evacuați la cererea lor. Vladimir Putin a asigurat că cei care aleg să se refugieze în Rusia sunt salvați de luptele între grupurile etnicilor ruşi pro-Kremlin şi guvernul central de la Kiev și primesc” îngrijire specială”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina