Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)

Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Adrian Cioroianu

Toate variantele sunt deschise, a declarat Adrian Cioroianu, fost ministru al afacerilor externe, joi, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, acolo unde a comentat veste că Germania și Luxemburg ar condiționa aderarea Croației la spațiul Schengen de ridicarea vetourilor care blochează intrarea României și a Bulgariei.

România se confruntă cu opoziția Austriei, iar în cazul Bulgariei se opun atât Austria, cât și Olanda.

Adrian Cioroianu, pe B1 TV: „Eu nu îi văd pe austrieci dând înapoi”

Întrebat la ce ne putem aștepta, fostul șef al diplomației române a afirmat: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci… și dacă ar face-o, la toate presiunile care s-ar putea extinde asupra lor, ar încasa-o probabil acasă, adică și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern – și asta cred că îi determină. Până la urmă, să fiu foarte deschis cu dumneavoastră, nu aș fi deloc supărat pe Croația dacă intră cu 100 de zile, cu 200 de zile înaintea noastră (…). Dacă ne-ar lua-o înainte Croația, n-ar fi o dramă„

„Oricum, repet, știm astăzi sau vom ști la sfârșitul zilei mai mult decât știam ieri. Nu aveam nicio certitudine. Ani de zile n-am avut nicio certitudine. Acum se discută despre calendarul care ne interesează, în condițiile în care marea parte a partenerilor noștri ne susțin – și, iată, înțeleg că Germaniei i s-a alăturat și Luxemburgul în a condiționa aderarea tuturor celor trei”, a continuat el.

„Să fim sinceri cu noi înșine. Până acum era Croația și, pe cealaltă parte, eram România și Bulgaria, noi cu Bulgaria suntem în tandem în toată istoria aderării noastre europene. A fost tandemul acesta, ne place, nu ne place (…). Eh, acum, iată, sunt țări care spun, nu, domne`, ori trei, ori le amânăm pe toate. Deci noi nu ieșim în pierdere din povestea asta. Sigur că e frustrant, sigur că ne-am fi bucurat să fi intrat cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar oricum vom avea un calendar, ceea ce înseamnă mai mult decât aveam”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Întrebat dacă se știe sigur că va exista un calendar, Adrian Cioroianu a adăugat: „Eu am înțeles că Austria a venit cu ideea acestui calendar”.

Urmăriți B1TV.ro și pe