Un oficial înalt al Agenției Europene pentru Medicamentea cerut duminică membrilor Uniunii Europene să se abțină de la acordarea aprobărilor naționale pentru vaccinul rusesc COVID-19 Sputnik V, în timp ce agenția evaluează siguranța și eficacitatea.
„Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. De asemenea, nu avem în acest moment date … despre persoanele vaccinate. Nu se știe nimic sigur despre acestea. De aceea, aș recomanda de urgență să nu se acorde încă o autorizație națională de urgență „, a declarat șeful consiliului de administrație al EMA, Christa Wirthumer-Hoche, la un talk-show la radiodifuzorul austriac ORF.
„Putem avea Sputnik V pe piață în viitor, atunci când datele corespunzătoare vor fi revizuite. Revizuirea continuă a început acum la EMA”, a adăugat ea după ce agenția a declarat săptămâna trecută că a lansat o astfel de revizuire. „Pachetele de date provin de la producătorii ruși și, desigur, vor fi revizuite în conformitate cu standardele europene de calitate, siguranță și eficacitate. Când totul este dovedit, atunci va fi autorizat și în Uniunea Europeană”, a adăugat ea.
Sputnik V a fost deja aprobat sau este evaluat pentru aprobare în trei state membre ale UE – Ungaria, Slovacia și Republica Cehă – și oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocieri cu un producător de vaccinuri dacă cel puțin patru țări membre o solicită.
Wirthumer-Hoche a declarat că Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) va organiza o reuniune extraordinară pe 11 martie pentru a revizui vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 pentru utilizare în UE. „Ne așteptăm la o evaluare pozitivă și ca Comisia (europeană) să acorde rapid autorizația”, a adăugat ea.
Cercetătorii ruși se pregătesc să înceapă testele clinice, din luna iulie,pentru un nou tip devaccin anti-COVID-19. Noul ser ar fi capabil să generezeimunitatela nivel celular de până la 17 ani.
Potrivitagrepres.este vorba despre o formulă de ultimăgeneraţie, dezvoltatăpe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite,„întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”,a precizat directoarea AgenţieiFederală Medico-Biologică a Rusiei, Veronika Skvorţova.
„Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă oimunitateumorală – cu activarea anticorpilor -, ci oimunitatecelulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, explică Skvorţova,potrivit agenţiei EFE.
”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că aceastăimunitatese menţine între 13 şi 17 ani”,a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).