ALEGERI LOCALE 2020 | Ce program au secțiile de votare. Cum afli secția de vot la care ești arondat și adresa acesteia

ALEGERI LOCALE 2020 | Ce program au secțiile de votare. Cum afli secția de vot la care ești arondat și adresa acesteia

Aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați duminică, 27 septembrie 2020, la vot. Cetățenii își aleg primarii, consilierii locali şi judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene, procesul de votare urmând să se desfăşoare în condiţii foarte stricte, impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Au fost înregistrate în total peste 250.000 de candidaturi.

Ce program au secțiile de votare

Votarea are loc în aproape 19.000 de secții de votare, din cele 41 de județe, plusMunicipiul București.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se închid la ora 21.00.

În țară, alegătorul va primi 4 buletine devot: pentru primar, pentru consiliul local, pentru consiliul județean și pentru președintele consiliului județean.

În București, cei care vin la vot primesc tot 4 buletine. De această dată pentru primarul general, pentru primarul de sector, pentru Consiliul General al Capitalei și pentru consiliul local al fiecăruia din cele șase sectoare.

Cum afli secția de vot la care ești arondat și adresa acesteia

La Alegerile locale 2020 puteți aflasecția de votare la care sunteți arondațiși adresa acesteia de peregistrulelectoral.ro. Este necesară completarea a trei câmpuri:

  • CNP – codul numeric personal

  • Numele de familie

  • Codul de verificare pe care îl vedeți pe site

Pentru a vă putea exprima dreptul de vot la Alegerile locale 2020 este important să țineți cont de programul secțiilor de votare, să aveți actul de identitate și să mergeți la secția la care sunteți arondat. Având în vedere situația actuală, accesul în incinta secție este permis doarcu masca de protecțiepentru față.

1,83% dintre români au votat până la ora 8.00

Prezența la vot în prima oră de la deschiderea procesului de votare este de 1,83%, potrivit datelor transmise de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 302.585 de români au votat în prima oră după deschiderea urnelor.

Spre comparație, la precedentele alegeri locale, cele din 2016, prezența la vot a ora 8.00 era de 1,85% la nivel național. La localele din 2016, prezența la vot, la nivel național a fost de 48,44%. În Capitală, în urmă cu patru ani au votat 33,23% dintre alegători.

La alegerile locale, cetăţenii vor primi patru modele de buletine de vot aşa cum au fost ele aprobate de Autoritatea Electorală Permanentă. Acum, spre deosebire de alte alegeri, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul sau municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa şi numai la secţia de votare la care este strada sau localitatea de reşedinţă.

Primarii, preşedinţii de consilii judeţene și membrii consiliilor locale și județene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă avoturilor din circumscripţia electorală locală, fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Ultima oră
20:11 - Lista orașelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19. Unde este obligatoriu certificatul verde
20:03 - DOCUMENT. Peste 70 de liberali au lansat un apel pentru soluționarea crizei politice și guvernamentale. Ludovic Orban: Nu ne permitem să ne jucăm cu soarta României
19:53 - Drama unei bătrâne de 101 din Botoșani, care a rămas fără casă din cauza unui incendiu
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)