Alexei Navalnîi ar putea fi hrănit cu forța în penitenciar, dacă nu renunță la greva foamei. Opozantul rus n-a mai mâncat de aproape două săptămâni

Alexei Navalnîi ar putea fi hrănit cu forța în penitenciar, dacă nu renunță la greva foamei. Opozantul rus n-a mai mâncat de aproape două săptămâni
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de aproape două săptămâni, într-o închisoare din apropiere de Moscova, a slăbit 8 kilograme și este amenințat că va fi hrănit cu forța, foarte curând.

Politicianul în vârstă de 44 de ani, cântăreșteacum doar 77 de kilograme,de la 85 de kilograme, când a început greva foamei pe 31 martie. În faţa seriozităţii grevei foamei, administraţia penitenciară îl ameninţă zilnic să-l alimenteze cu forţa”,a declarat echipa lui Navalnîi într-o postare pe contul său de Twitter, potrivit reuters.

În februarie, la momentul încarcerării, Navalnîi cântărea 93 de kilograme.

Alimentarea cu forţa a unui deţinut în Rusia este autorizată de lege şi poate fi realizată oral, rectal sau prin intubaţie. Un asemenea tratament este considerat de către activişti ai drepturilor omului o formă de tortură.

Aleksei Navalnîi, încarcerat doi ani şi jumătate în urma unui caz de fraudă,refuză să mai mănânce cu scopul de a denunţa condiţiile detenţiei sale în Colonia penitenciară Pokrov, situată la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova.

El acuză autorităţile de faptul că îi refuză tratamente medicale adecvate pentru probleme la spate care-l fac să sufere şi îi afectează funcţionarea mâinilor şi picioarelor. Potrivit avocaţilor săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul acuză, de asemenea, că este ”torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

Autorităţile ruse au respins toate acuzaţiile lui Navalnîi şi apreciază că acesta beneficiază de toată atenţia medicală de care are nevoie.

Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu un agent neurotoxic.La revenirea sa în Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost arestat, al sosirea pe un aeroport, la Moscova, iar apoi a fost judecat rapid şi trimis la închisoare din cauza încălcării unui control judiciar în cazul de fraudă din 2014.