Ambasadorul Dan Mihalache, despre Brexit: Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, cel puțin până la 31 decembrie 2020 (VIDEO)

Ambasadorul Dan Mihalache, despre Brexit: Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare, cel puțin până la 31 decembrie 2020 (VIDEO)
Foto: Dan Mihalache / Sursa: Hepta.ro

Vineri se produce oficial divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană. Mulţi din cei peste 470 de mii de români care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit se întreabă ce vor face în viitor şi cum le vor fi afectate vieţile de schimbarea politică produsă peste Canalul Mânecii. Ambasadorul României la Londra îi liniștește însă. Acesta spune că drepturile lor în UK vor rămâne neschimbate, cel puţin în perioada de tranziţie.

”În primul rând, nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește dreptul la liberă circulație al cetățenilor români în Marea Britanie. Și după 31 ianuarie se va putea intra în Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără niciun fel de conditionalități legate de viză. Veți putea călători în continuare în această țară.

În al doilea rând, condițiile de ședere în Regatul Unit rămân neschimbate. Toți cei care doresc să trăiască, să muncească, să studieze în Marea Britanie vor putea veni fără niciun fel de impedimente până la data de 31 decembrie 2020, sub condiția de a se înregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident până la 30 iunie 2021. Deci practic nu există, cel puțin în această perioadă de tranziție, motive de îngrijorare în ceea ce privește statutul cetățenilor români.

Subliniez faptul că e important ca în această perioadă de tranziție cei care doresc să se stabilească aici să își dobândească acest statut de pre-rezident pentru cei care au o vechime mai mică de 5 ani sau pentru cei care doresc să vină în continuare, și statutul de rezident pentru cei care au o vechime mai mare de 5 ani, urmând ca după această perioadă de tranziție modul de stabilire în Regatul Unit să fie reglementat printr-o legislație specială.

Nu sunt, repet, în momentul de față, motive de îngrijorare. Nu este o decizie neapărat fericită din punct de vedere al construcției europene. Vom încerca în viitor să reglementăm pe alte baze relația noastră bilaterală dintre Marea Britanie și România, astfel încât drepturile cetățenilor noștri să fie respectate”, a explicat diplomatul român într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Telenovela Brexit a început pe 23 ianuarie 2016, când britanicii au fost chemați la vot pentru a decide dacă mai vor sau nu să facă parte din Uniunea Europeană.

Cu un an înainte, pe atunci premierul David Cameron, hotărât să-și consolideze poziția politică în fața criticilor, a convocat referendumul pentru ieşirea din blocul comunitar. Un pariu politic pe care însă l-a pierdut și care l-a costat cariera.

Pe 24 iunie 2016, omenirea se trezea în fața unei vești șocante. Marea Britanie votase pentru retragerea din blocul comunitar.

31 ianuarie, ora 23.59 ora Londrei, marchează momentul în care, oficial, apartența Regatului Unit la Uniunea Europeană devine istorie.

Va urma o perioadă de tranziție, până la finalul anului 2020, în care, practic, nu se schimbă mare lucru dar se fac pregătiri pentru noua era care începe.

O eră aflată încă sub semnul întrebării, în condițiile în care Marea Britanie are multe de pus la punct. Poziția Scoției, care vrea să rămână parte a UE și a anunțat deja organizarea propriului referendum pentru independență, va da bătăi de cap Londrei.

Cert este că ziua de 31 ianuarie 2020 va rămâne în istorie ca ziua în care divorțul Londrei de Bruxelles a devenit oficial, după un proces de partaj lung și deseori violent.

Ușor nostalgic sau doar pentru a marca momentul, cu o seară înainte, Bruxelles-ul și-a luminat piața principală în culorile UK, pentru a-și lua rămas bun de la britanici.

Despărțirea are loc la exact 47 de ani și 31 de zile de la momentul în care țara devenea membră a blocului comunitar.

Marea Britanie a decis să adere la Uniunea Europeană, denumită în acel moment Comunitatea Economică Europeană, în anul 1961 și a primit aprobarea finală în anul 1973, după ce a fost refuzată de două ori de președintele francez Charles de Gaulle.

Apartenența la blocul comunitar a fost pusă la îndoială pentru prima dată la doar doi ani de la aderare, în anul 1975, când a avut loc primul referendum național pe această temă.

Atunci însă britanicii spuneau DA parcursului european. Patru decenii și jumătate mai târziu, istoria scrie o nouă filă.

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană și devine primul stat care renunță astfel, de bunăvoie, la apartenența la blocul european.

Ambasadorul Dan Mihalache: Românii din Marea Britanie nu au motive de îngrijorare români, cel puțin până la 31 decembrie 2020

Urmăriți B1TV.ro și pe
`