Parlalamentul de la Chișinău a fost atacat cibernetic, cu doar o zi înainte de alegerile prezindețiale. Este unul dintre incidentele care sunt puse pe seama Rusiei care este acuzată că poartă un război hidrib pentru a împiedica Moldova să intre în UE. Alegătorii vor vota atât președintele, cât și un referendum pentru modificarea Constituției pentru a permite aderarea la Uniunea Europeană.
Serverul de email al parlamentului de la Chișinău a fost blocat. Tot astăzi, doi bărbați au fost arestați pentru că au vrut să ofere mită alegătorilor pentru a vota împotriva referendumului de aderare la UE, conform observatornews.
Polițiștii au aflat că oliharhul Ilan Șor, de la Moscova, are o campanie de cumpărare a voturilor și de finanțare a protestelor anti-guvernamentale.
Alegătorii trebuie să voteze unul dintre cei 11 candidați, printre care se află și Maia Sandu.
„De vreo 20 de ani vorbim despre Moldova în UE – şi iată suntem foarte aproape şi e tare important să nu pierdem acestă oportunitate”, spune Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova.
După Maia Sandu, candidatul care are cele mai mari șanse pentru turul II al alagerilor prezindențiale este Renato Usatîi, un afacerist cu relații în Rusia. El a fost și primar în Bălți și se opune aderării la UE.
„Astăzi mă oblig să creem un sistem în care vocea fiecărui cetăţean să fie auzită. Eu sunt unicul care nu e controlat nici de est nici de vest”, spune Renato Usatîi, candidat la preşedinţia Rep. Moldova.
Sociologii spun că persoanele în vârstă vor fi cele care vor decide votul pentru că tinerii cu vârsta până în 25 de ani vor fi într-un număr mic la urne, iar persoanele de peste 71 de ani vor veni într-un număr mare.
3,3 milioane de persoane au drept de vot la algeri și cel puțin o tremie trebuie să voteze la referendum pentru ca el să fie validat.