UPDATE, 12 septembrie, ora 10:50 // Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a îndemnat cele două tabere beligerante din Afganistan să profite de oportunitate pentru a perfecta un acord de pace, în cadrul ceremoniei de deschidere a mult-așteptatelor negocieri de la Doha.
„Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînțeles, a voastră”, a afirmat Secretarul de Stat al SUA, adăugând că speră că soluția aleasă va proteja drepturile tuturor afganilor și va apăra progresele sociale, inclusiv prezența femeilor în viața publică.
„Nu v-aș putea cere asta mai mult decât atât, profitați de oportunitate”, a mai spus el.
Știrea inițială //Primele discuții de pace între guvernul afgan și talibani au debutat în Qatar, după luni de întârziere. La decolarea către ceremonia de deschidere de la Doha, Mike Pompeo, șeful diplomației americane, cataloga evenimentul drept unul „istoric”, potrivit BBC.
Startul discuțiilor s-a lăsat așteptat, în contextul în care SUA și talibanii semnau un acord de securitate în luna februarie. Cu toate acestea, neînțelegerile legate de un schimb de prizonieri și violențele din Afganistan au întârziat următoarea etapă a discuțiilor.
O delegație a conducerii afgane a părăsit Kabulul și s-a îndreptat spre Doha, vineri, 11 septembrie, la 19 ani distanță de atentatele din SUA – un moment de referință în ofensiva globală americană împotriva terorismului – care în cele din urmă aveau să conducă la sfârșitul domniei talibane.
Abdullah Abdullah, șeful delegației, a subliniat că delegația caută „o pace demnă și justă”.
Talibanii și-au confirmat prezența la discuții, joi, după eliberarea unui grup de șase prizonieri.
Acestea sunt primele discuții directe între talibani și reprezentanții guvernului afgan. Până acum, militanții au refuzat o întâlnire cu guvernul, denunțându-l drept unul lipsit de putere, o „marionetă” a SUA.
Cele două părți doresc o reconciliere politică și sfârșitul deceniilor de violențe, care au început odată cu invazia sovietică din 1979.
Discuțiile trebuiau să înceapă încă din martie, dar au fost amânate în mod repetat ca urmare a unei dispute cu privire la schimburile de prizonieri convenite la acordul între SUA și talibani din februarie, dar și ca urmare a violențelor din țară.
Acordul dintre SUA și talibani prevede un calendar pentru retragerea trupelor străine, în schimbul unor garanții contra-teroriste. A durat mai bine de un an până ca înțelegerea să fie perfectată și este de așteptat ca discuțiile dintre guvernul afgan și talibani să fie chiar și mai complicate – mulți se tem că progresele fragile în materie de drepturi ale femeii ar putea fi sacrificate pe parcursul procesului.
Discuțiile reprezentă o provocare pentru talibani, care vor trebui să propună o viziune politică fezabilă pentru Afganistan. Până la acest moment, ei au fost vagi și au susținut că doresc să vadă atât un guvernul „islamic”, cât și unul „inclusiv”.
Evenimentul ar putea scoate în lumină și mai multe dovezi despre maniera în care a evoluat grupul militant comparativ cu perioada anilor `90, când conduceau folosind o interpretare mult mai rigidă a legii Sharia.