Autoritățile elene rămân în alertă de-a lungul graniței terestre dintre Grecia și Turcia. Liderii europeni încearcă cu disperare să evite o nouă criză a refugiaților

Autoritățile elene rămân în alertă de-a lungul graniței terestre dintre Grecia și Turcia. Liderii europeni încearcă cu disperare să evite o nouă criză a refugiaților

Trupele militare și forțele de poliție elene au rămas marți în alertă, de-a lungul graniței terestre dintre Grecia și Turcia, noul punct fierbinte în relația dintre UE și Ankara în contextul unui nou val de migranți și de refugiați care încercă să pătrundă în Europa.

Aproximativ 10.000 de migranți au încercat să încalce frontiera de când Turcia a declarat joi, că nu va mai respecta un acord încheiat cu UE în 2016 menit să țină refugiații pe teritoriul său.
Autoritățile elene au declarat că marți nu au fost înregistarte incidente violente, spre deosebire de confruntările văzute în weekend și luni, când poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva migranților, inclusiv împotriva femeilor și copiilor, blocați între două state.

„Au fost doar câteva încercări astăzi (de către migranți de a trece granița terestră). Să sperăm că au primit mesajul nostru”, a spus un oficial din armata elenă, potrivit Reuters.

Jeepurile armatei au patrulat zona, iar drumurile care duc către râul Evros care marchează granița greco-turcă au rămas închise.

Mai la sud, situația de la granița marină a Greciei cu Turcia în Marea Egee a fost, de asemenea, mai calmă marți, din cauza condițiilor meteo, a spus o sursă din poliție, după ce aproape 300 de migranți au ajuns pe insulele grecești cu barca, luni.

„Granițele Greciei sunt și granițele Europei”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timp ce a desfășurat marți un tur de inspecție în zonele de graniță.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a cerut mai mult sprijin UE pentru Grecia și, de asemenea, a spus că țările ar trebui să înceteze „să se bâlbâie” și să analizeze cauzele principale ale deplasării migranților.

„Grecia este un membru al UE, astfel că sursa principală de sprijin este reprezentată de resursele europene”, a declarat Filippo Grandi la Geneva. „Grecia are nevoie de mai mult decât atât. Este foarte clar.

Liderii europeni încearcă cu disperare să evite repetarea crizei din 2015-16, când peste un milion de migranți au intrat în UE din Turcia prin Balcani, fentând sistemele europene de securitate și de bunăstare și stimulând ascensiunea partidelor de extremă dreaptă.

Starea de spirit față de migranții de pe insulele grecești precum Lesbos – cândva relativ primitoare – s-a radicalizat încă din timpul crizei migranților din 2015-2016.

Deschiderea frontierelor de către Turcia intervine în momentul în care Erdogan caută să capete sprijin în Siria, unde a lansat o operațiune militară majoră contra forțelor lui Bashar Al-Assad.

În acest context, cancelarul german Angela Merkel a declarat că este „inacceptabil” ca Turcia să facă presiuni asupra Uniunii Europene „pe spatele refugiaților.

„Nimeni nu poate șantaja UE”, a prevenit și comisarul european pentru migrație, Margaritis Schinas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`