O relaxare a economiei Zonei Euro nu este aşteptată, iar riscurile „importate” o pot afectaşi mai mult, a precizat, Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene (BCE), luni, într-o încercare de a motiva în fața Parlamentului European mai multe măsuri de stimulare economică anunţate în prima parte a acestei luni, transmite Reuters.
Comentariile preşedintelui Băncii Central Europene (BCE) au venit pe fondul unei plafonări a creşterii economice a Zonei Euro în luna septembrie, dar şi pe fondul unei creşteri economice negative în trimestrul doi (iunie-aprilie) a Germaniei – cea mai mare putere economice a Zonei Euro şi a Uniunii Europene.De precizat că două luni consecutive de creştere economice negativă înseamnă intrarea în recesiune a unei economii. Iar în situaţia în care ar fi vorba de economia Germaniei, o astfel de evoluţie are potenţialul de a avea efecte la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar a Zonei Euro.
„Datele recente şi indicatorii noştri nu aratăsemne convingătoare de o revenire a creşterii (economice – n.r.) în viitorul apropiat, iar riscurile la adresa potenţialului de creştere rămâne orientat în jos”, a precizat Mario Draghi.
De asemenea, el a precizat că serviciile – principalul sector economic al Zonei Euro – pare să fie, în continuare, performant, dar că nu va putea rămâne imun la problemele apărute în sectoarele economice care se bazează pe export (producţia de automobile a Germaniei, de exemplu).
„Cu cât persistămai mult slăbiciunile din industrie, cu atât este mai mare riscul ca alte sectore economice să fie afectate de încetinire (a creşterii economice – n.r.)„, a mai precizat Mario Draghi.
În urmă cu două săptămâni, Banca Central Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor şi şi-a păstrat opţiunea de a le tăia şi mai mult, cu scopul de a stimula împrumuturile bancare, şi pe cale de consecinţă, consumul, inflaţia şi creşterea economia. În plus, a anunţat noi planuri de a cumpăra datorii (de exemplu, prin cumpărarea de certificate de trezorerie).
Toate aceste evoluţii au loc în paralel cu apariţia tot mai multor semne de recesiune în economia americană, recesiune anticipată de unii economişti că s-ar putea declanşa în termen de un an şi jumtatate sau doi ani.