Beijingul denunță declarația adoptată la Cornwall și cere G7 să nu se mai amestece în afacerile sale interne: „Reputația Chinei nu trebuie calomniată și interesele Chinei nu trebuie încălcate”

Beijingul denunță declarația adoptată la Cornwall și cere G7 să nu se mai amestece în afacerile sale interne: „Reputația Chinei nu trebuie calomniată și interesele Chinei nu trebuie încălcate”
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Liau Chung-ren

China a denunțat, luni, declarația comună a liderilor din Grupul celor Șapte drept o intervenție flagrantă în afacerile interne ale țării, cerând G7 „să nu mai calomnieze Beijingul” și „să nu se mai amestece” în afacerile sale interne.

Poziția părții chineze vine în contextul Summitului G7 de la Cornwall, care a culminat cu adoptarea unei declarații comune prin care liderii prezenți în Marea Britanie au cerut socoteală Chinei pentru situația respectării drepturilor omului în Xinjinag, regiune cu o comunitate numeroasă de musulmani, dar și să păstreze un nivel înalt de autonomie în Hong Kong. Totodată, au subliniat importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwanului.

China denunță declarația adoptată la Cornwall și cere G7 să nu se mai amestece în afacerile sale interne

Ambasada chineză la Londra s-a arătat puternic nemulțumită și fermă contradicție față de mențiunile referitoare la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, despre care susține că denaturează realitatea și dezvăluie „intențiile sinistre ale câtorva țări precum Statele Unite”, transmite Reuters preluată de US News.

Ambasada Chinei mai spune că, pe fondul pandemiei de COVID-19 și al unei economii globale lente, comunitatea internațională are nevoie de unitate și cooperare din partea tuturor țărilor, nu de diviziune. China, mai susține aceeași ambasadă, este o țară iubitoare de pace, care promovează cooperarea, dar are și câteva linii roșii.

„Nu trebuie intervenit în afacerile interne ale Chinei, reputația Chinei nu trebuie calomniată și interesele Chinei nu trebuie încălcate”, a continuat ambasada.

„Ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, și vom lupta cu hotărâre împotriva tuturor tipurilor de nedreptăți și încălcări impuse Chinei”, mai notează ambasada chineză la Londra.

Jake Sullivan, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, a punctat că declarația adoptată duminică de G7 reprezintă un pas înainte semnificativ, deoarece liderii s-au raliat la nevoia de a „contracara și concura” cu China în ceea ce privește provocări care variază de la protejarea democrației, la cursa tehnologică.

În schimb, ambasada Chinei susține că G7 ar trebui să facă mai multe demersuri pentru promovarea cooperării internaționale, nu să creeze artifical confruntări și fricțiuni.

„Îi îndemnăm pe Statele Unite și pe ceilalți membri ai G7 să respecte faptele, să înțeleagă situația, să nu mai calomnieze China, să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei și să nu mai prejudicieze interesele Chinei”, a adăugat ambasada.

În declarația de la Cornwall, liderii G7 cereau și o anchetă aprofundată cu privire la originile COVID-19. În replică, ambasada chineză spune că originile pandemice nu ar trebui politizate.