Miniştrii afacerilor europene din statele UE l-au audiat marţi pe omologul lor ungar pe tema situaţiei statului de drept în ţara sa, potrivit agenţiilor DPA şi MTI preluate de Agerpres.
La finalul reuniunii, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a declarat că executivul comunitar îşi va continua eforturile de a aduce Ungaria, precum şi Polonia, pe linia valorilor europene.
Premierul ungar Viktor Orban este în conflict cu Bruxelles-ul din cauza reformelor în justiţie şi a măsurilor ce restrâng libertatea presei şi pe cea academică. Budapesta susţine însă că reproşurile instituţiilor europene ar fi determinate de opoziţia Ungariei faţă de politica europeană privind migraţia.
Parlamentul European a declanşat anul trecut procedura articolului 7 împotriva Ungariei, aceeaşi procedură fiind declanşată de Comisia Europeană împotriva Poloniei. Dar pentru ca această măsură să se concretizeze în pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE este nevoie de vot unanim al tuturor celorlalte state membre, iar Ungaria şi Polonia s-ar sprijini reciproc în acest caz.
„Nu vedem progrese în direcţia corectă. Actualele propuneri legislative în Ungaria sugerează mai degrabă că ar putea fi regrese”, a estimat ministrul german pentru starea Europei, Michael Roth. Nu dorim să „provocăm” Budapesta, ci să ajungem la o înţelegere comună în UE asupra statului de drept, a completat el, precizând că Bruxellesul așteaptă „niște răspunsuri”.