Bulgaria, trădată și abandonată de toți? “- Nu ne lăsați singuri”, Președintele Rumen Radev solicită solidaritate și susținere în Schengen

Bulgaria, trădată și abandonată de toți? “- Nu ne lăsați singuri”, Președintele Rumen Radev solicită solidaritate și susținere în Schengen
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Gehad Hamdy

Președintele Rumen Radev a făcut joi un apel la statele membre UE să includă Bulgaria în spațiul de liberă circulație Schengen, reafirmând eforturile Bulgariei pentru atingerea acestui obiectiv, relatează Politico Europe.

“Suntem extrem de angajați în securizarea frontierei noastre”, a reamintit el, subliniind că “trei polițiști de frontieră bulgari au murit protejând frontiera externă a UE”.

“- Nu ne lăsați singuri”, a transmis oficialul, prin intermediul presei, înaintea cancelarului austriac, Karl Nehammer, a cărui vot a blocat aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație, pretextând probleme de securitate din cauza migranților ajunși în Centrul și Vestul Europei.

Cancelarul Austriei a reacționat imediat

Karl Nehammer a reacționat la mesajul Sofiei solicitând consolidarea gardului de la granița dintre Bulgaria și Turcia printr-o finanțare din bani europeni.

Cei doi au subliniat necesitatea de a comunica în mod regulat.

Cancelarul Karl Nehammer, a declarat joi, la sosirea la reuniunea de iarnă a Consiliului European, că Austria susține România și Bulgaria în privința aderării la Schengen însă a precizat că Poliția română are în evidență zeci de mii de migranți ilegali și că se caută o soluție la această problemă.

Poziția Austriei este că trebuie să susținem România și Bulgaria. Nu este o problemă de țări împotriva altor țări, ci este o problemă de securitate.

Avem în Austria peste 75.000 de persoane neînregistrate și știm că 20.000 de migranți ilegali traversează România.

Știm asta datorită investigațiilor poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă.

Poliția română îi are în evidență pe acești oameni care sunt înregistrați în România.

În Austria, am înregistrat peste 100.000 de migranți, iar 75.000 nu erau înregistrați. Este un număr uriaș, este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană.

Aceasta este problema și este necesar să spunem: nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă de securitate și cred că o vom face”, a precizat Nehammer, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliștilor români, pe care nu i-a mai ignorat de această dată.

Charles Michel promite iar că susține România și Austria

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat joi dimineață, că șefii de stat și de guverne vor avea ocazia unui schimb de opinii privind extinderea spațiului Schengen în contextul blocării aderării României și Bulgariei prin veto-ul Austriei și Olandei.

“Cred că este foarte pozitiv că a fost posibil să avem o decizie pentru Croația și înțeleg complet poziția României și a Bulgariei. Vom avea probabil ocazia unui schimb de opinii cu privire la actuala situație și sper că va fi posibil să dăm un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese”, a transmis președintele Consiliului European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`