Protestele din China au un potențial destul de mic de a zgudui regimul, dar în același timp au un potențial destul de mare, a declarat analistul Marius Văcărelu, miercuri seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Întreabat ce potențial au de a zgudui regimul, el a explicat: „Un potențial destul de mic și, în același timp, un potențial destul de mare. Mai întâi să dau explicația pentru potențialul mare. Orașul Guangzhou, spre exemplu, este recunoscut, între altele, în China pentru că are o foarte mare disproporție – și e în creștere – între numărul de bărbați și numărul de femei. La 130 de bărbați revin 100 de femei, cel puțin în generația tânără. Asta înseamnă că există un potențial destul de activ al populației masculine care undeva trebuie consumat într-un fel, și dacă în anumite momente din acestea de restricționare nu se poate descărca într-un anumit mod, poate să ducă și la altceva”.
„În același timp, totuși, sistemul politico-administrativ chinez este unul foarte strict, știm foarte bine, care nu admite aproape niciun fel de opoziție, în niciun fel, și nu au cum până la urmă, într-o țară atât de mare, să se opună de unii singuri un oraș sau două împotriva unei puteri care mobilizează întotdeauna foarte mulți oameni când e vorba de asigurarea ordinii de stat, ordinii politice de stat preferate”, a adăugat analistul.
Cât despre strictețea măsurilor anti-COVID-19 din China și faptul că acestea vin la aproape trei ani de la startul crizei sanitare, Marius Văcărelu a spus: „Bun, acum știți foarte bine că China și-a folosit vaccinurile proprii, care nu au avut o eficiență foarte mare. Studii făcute în afara Chinei au măsurat eficiența acestora și nu a ieșit foarte bine. Știți foarte bine, în anul 2020, la un moment dat a apărut o știre că au dispărut din evidența companiilor de telefonie mobilă din China 22 de milioane de numere doar în anul respectiv, pe de o parte”.
„Pe de altă parte, nu știm cu adevărat până la capăt care a fost scopul acestei carantine. Știți foarte bine că această carantină și această criză au apărut cu puțin timp înaintea marelui congres al Partidului Comunist Chinez”, a continuat el.