Ce șanse are Maia Sandu să îl învingă pe Igor Dodon. Euronews, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Ce șanse are Maia Sandu să îl învingă pe Igor Dodon. Euronews, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova
foto: Hepta.ro / Spread Pictures / Maksim Blinov

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne, duminică, pentru a decide dacă președintele în exercițiu Igor Dodon va rămâne la palatul prezidențial de la Chișinău și în următorii patru ani – sau dacă vor preda puterea rivalei sale, fostul premier Maia Sandu. Acestea fiind spuse, Euronews a făcut o analiză a scrutinului și a șanselor pe care le are candidata pro-europeană să îl îndepărteze din funcție pe liderul pro-rus.

Ce a scris Euronews despre șansele Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Cei doi candidați au avansat în turul II de scrutin în 1 noiembrie, pavând astfel calea către o reeditare a finalei prezidențiale din 2016, când Igor Dodon o învingea pe Maia Sandu cu un avans de doar circa 70.000 de voturi. Cu toate acestea, în primul tur din 2020, candidata pro-europeană s-a impus în dauna președintelui în exercițiu.

Igor Dodon a învinuit diaspora pentru înfrângerea sa din primul tur, spunând despre cei circa 1,2 milioane – 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare că reprezintă un „electorat paralel”. Diaspora a votat într-un procent covârșitor în favoarea Maiei Sandu.

Cu toate acestea, în loc să facă o ultimă pledoarie înainte de finala prezidențialelor, Igor Dodon a afirmat că nu are niciun motiv să le ceară scuze cetățenilor de peste hotare, având în vedere că și în anul 2016 electoratul din diaspora a votat pentru Maia Sandu și tot el a ieșit câștigător.

Victoria obținută de Maia Sandu în primul tur a fost neașteptată, cu majoritatea analiștilor așteptându-se ca ea să sufere din cauza numărului mare de pro-europeni înscriși în cursa electorală, dar în afara de Renato Usatîi – care s-a clasat al treilea, cu 17% din voturile valabil exprimate – niciun alt candidat nu a obținut mai mult de 7%.

Renato Usatîi, primarul populist și pro-rus din Bălți, a fost un competitor major pentru Igor Dodon și, după primul tur, a indicat că o susține pe Maia Sandu. Rămâne de văzut pentru cine vor opta, totuși, alegătorii săi în turul al II-lea.

În afara Republicii Moldova, alegerile preizdențiale au fost interpretate ca un referendum cu privire la direcția țării, cu Igor Dodon reprezentând legături mai apropiate de Rusia, iar Maia Sandu de UE. În ultimele zile, Vladimir Putin și-a exprimat sprijinul pentru Igor Dodon, care a vizitat Rusia de zeci de ori după anul 2016.

Chiar și așa, în Republica Moldova – și, de asemenea, în diaspora țării – subiectele care au marcat alegerile au ținut mai degrabă de economie decât de geopolitică. Precum restul Europei, statul de peste Prut a fost lovit puternic de noul coronavirus și restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii, care au zguduit economia.

Un sondaj din 9 noiembrie al CBS Research a arătat că 33% dintre votanți intenționează să opteze pentru Maia Sandu, în timp ce 31,1% vor să voteze cu Igor Dodon. Alți 15,6% declarau că încă nu au luat o decizie, iar 20% au refuzat să răspundă.

Analistul politic Radu Magdin este de părere că Maia Sandu „se îndreaptă probabil către o victorie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`