Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze

Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
Atleta din Belarus care a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Sursa foto: Captură video

O atletă bielorusă care a refuzat să urce în avion spre casă după ce a spus că a fost dusă la aeroport de echipa ei împotriva voinței sale este „în siguranță” în Tokyo, a declarat luni Comitetul Olimpic Internațional.

Atleta din Belarus care a refuzat să urce în avion este în siguranță

Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, a petrecut noaptea într-un hotel din apropierea aeroportului, după ce duminică a alertat poliția japoneză de pe aeroportul Haneda, pentru a se proteja, a declarat purtătorul de cuvânt al IOC, Mark Adams, într-o conferință. O serie de agenții au fost în contact cu sportiva, inclusiv Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, a adăugat el.

Din punct de vedere diplomatic, nu era clar unde va ajunge Tsimanouskaya, atât Polonia, cât și Republica Cehă oferindu-se să acorde asistență.

„Ne-a spuscă este în siguranță. Discutăm din nou cu ea în această dimineață pentru a înțelege care vor fi următorii pași”, a spus Adams. „Trebuie să o ascultăm, să aflăm ce vrea și să o sprijinim în decizia sa”.

Sportiva, care urma să alerge luni la 200 de metri la stadionul olimpic, a spus că a fost dusă la aeroport pentru a urca într-un zbor al Turkish Airlines, fără voința ei.

Ea a declarat unui reporter Reuters prin Telegram că antrenorul principal din Belarus s-a prezentat duminică la ea în camera sportivilor și i-a spus că trebuie să plece.

„Antrenorul principal a venit la mine și mi-a spus că a fost un ordin de sus să mă îndepărteze”, a scris ea în mesaj. „La ora 17 am venit în camera mea și mi-au spus să fac bagajul și m-au dus la aeroport.”

Dar ea a refuzat să urce în zbor, spunând pentru Reuters: „Nu mă voi întoarce în Belarus”.

Anunțul făcut de Comitetul Olimpic Internațional

Comitetul olimpic din Belarus a declarat că antrenorii au decis să o retragă pe Tsimanouskaya, la sfatul medicilor despre „starea ei emoțională, psihologică”.

Antrenorul șef din Belarus, Yuri Moisevich, a declarat pentru televiziunea de stat că „ar putea vedea că este ceva în neregulă cu ea … Ori s-a izolat sau nu a vrut să vorbească”.

CIO va continua conversațiile cu Tsimanouskaya luni, iar organul de conducere al Jocurilor Olimpice a cerut un raport complet de la comitetul olimpic din Belarus, a spus Adams.

Ca răspuns la o serie de întrebări ale jurnaliștilor despre ce ar face CIO pentru a se asigura că alți sportivi din sunt protejați, purtătorul de cuvânt al CIO a spus că încă mai colectează detalii despre ce s-a întâmplat exact.

Ultima oră
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)