Ce se va întâmpla cu societatea rusă după război: „Nu vom trăi toată viața în groază și vinovăție”

Ce se va întâmpla cu societatea rusă după război: Nu vom trăi toată viața în groază și vinovăție
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Războiul subminează sentimentul de securitate de bază în lume. Această traumă colectivă ne va afecta nu numai pe noi, nu numai pe copiii noștri, ci se va întinde pe mai multe generații, așa cum a fost cazul Germaniei. Sunt sigură că sentimentul de vinovăție națională va bântui mai multe generații de ruși, spune psihologul Alexandra Malahova, în cadrul unui interviu pentru istories media. 

„Sunt rus. E jenant?”

Expertul susține că războiul între Rusia și Ucraina va afecta mai multe generații. Oamenii vor avea cicatrici și vor suferi enorm din cauza vinei colective. Psihologul a mai spus că rușii vor trăi cu o jenă pentru faptul că sunt ruși.

Am lansat recent o carte numită „Cum trecem prin asta. Am scris acolo un capitol: ‘Sunt rus.  E jenant?’ O mulțime de clienți, desigur, fac asta, mai ales cei care locuiesc în străinătate. Din prima zi au început să spună: ‘Cum ar trebui să fim acum?’. Rușilor au început să le fie rușine – că nu au prevenit războiul, că n-au făcut ceva.

Dacă ești rus, atunci îl susții a priori pe Putin

Dacă ești rus, atunci îl susții a priori pe Putin și războiul sau ești cumva slab și nu ai făcut nimic. Discriminarea are loc la nivelul unor grupuri uriașe complet diferite (de exemplu, femei), iar acum și rușii au fost discriminați. Dar discriminarea spune întotdeauna mai multe despre cei care discriminează decât despre cei care sunt discriminați.

Când oamenii mă întreabă de unde sunt, nu mi-e rușine niciodată să spun pentru că nu este ceva ce am ales în viață. Dacă o reacție agresivă continuă, atunci conversația trebuie să se încheie. Este enervant, desigur, dar personal nu prea mă deranjează. O persoană, mai degrabă, se umilește dacă reacționează așa.

Ce se întâmplă cu o familie când cineva moare? Aceasta este o traumă mare și fiecare o trăiește în felul său. Nu vom trăi toată viața în groază și vinovăție  Orice eveniment care amintește chiar și de la distanță de acest lucru va actualiza această traumă”, a povestit psihologul Malahova, citată de istories media. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an