Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat vineri, că Uniunea Europeană (UE) trebuie să se pregătească pentru extindere și țările candidate trebuie să îndeplinească criteriile necesare, relatează Agerpres.
Summitul de la Granada are o importanță deosebită, pentru că va deschide o discuție despre agenda strategică a UE, despre prioritățile priorităţile şi politicile comune ale acesteia şi despre modul în care aceste politici şi iniţiative vor fi plătite în viitor, susține Charles Michel.
Muntenegrul și Serbia se confruntă de mai mulți ani cu negocieri pentru aderarea la UE. Macedonia de Nord și Albania au încheiat negocierile în 2022.
În decembrie 2022, Bosnia a primit statutul de candidat, la doar 6 luni după Ucraina și Republica Moldova.
Kosovo şi Georgia au statutul de candidat potenţial. Negocierile în privința aderării Turciei la UE sunt blocate încă din 2018.
„Extinderea înseamnă că ţările candidate trebuie să pună în practică reforme, ele ştiu ce trebuie să facă. Şi Uniunea Europeană trebuie să se pregătească”, a spus Charles Michel, potrivit sursei citate.
De asemenea, premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat că declarația finală a summitului de la Granada va include „un limbaj dechis și pozitiv despre procesul de extindere a UE. Întrucât Croaţia este ultima care s-a alăturat Uniunii Europene şi este acolo de 10 ani, ajutăm Europa de Sud-Est, ca şi pe Ucraina şi Moldova, cu experienţa noastră”.
Premierul eston Kaja Kallas a afirmat că ambele părți trebuie să își facă temele. „Dacă ţările îndeplinesc criteriile, ar fi greşit să le spunem că nu suntem pregătiţi”.
Liderii UE au fost acuzați de egoism de către premierul Viktor Orban în ceea ce privește relația cu Georgia.
„Atunci când Ucraina şi (Republica) Moldova au primit statutul de candidat, Georgiei i s-a spus că avea perspective, dar nu era deocamdată pregătită să devină ţară candidată”, a afirmat Orban.