China afirmă că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”

China afirmă că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial
În imagine: Wang Yi, ministrul chinez de Externe. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Michael Sohn

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a anunțat marţi că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”. Aceasta a fost prima reacţie a Chinei la afirmaţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a spus că riscul unui război nuclear este un pericol adevărat.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a  vorbit despre riscurile izbucnirii unui al treilea război mondial în paralel cu criza rachetelor din Cuba din anul 1962. Lavrov a menționat că demobilizarea nucleară este „poziţia de principiu” a Moscovei, dar riscul este „grav şi nu poate fi subestimat”. „Nu aş vrea ca aceste riscuri să fie umflate artificial acum”, a declarat Lavrov, „dar pericolul este grav, este real, nu poate fi subestimat”. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a spus că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial” a declarat într-un comunicat de presă.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Wang Wenbin a exprimat de mai multe ori dorinţa Chinei, ca părţile implicate „să păstreze calmul şi să-şi exercite reţinerea” şi să „realizeze pacea cât mai curând posibil şi să evite aplicarea unui preţ mai mare Europei şi lumii”.    „Ar trebui să reflectăm la modul în care vârtejul conflictelor geopolitice a crescut din nou în Europa, la mai bine de 30 de ani după încheierea Războiului Rece”.

China propune un nou model de securitate globală

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat, joi, că țara sa ar dori să propună o inițiativă de securitate globală care să nu se bazeze pe insecuritatea în alte țări. Afirmația a fost făcută într-un discurs video la conferinţa anuală a Forumului Boao pentru Asia (BFA) pe Insula Hainan din sudul Chinei.

China a reacționat la acuzațiile Statelor Unite privind relația sa cu Rusia, considerându-le „nejustificate”. Oficialii de la Beijing au declarat că țara lor pledează pentru pace și se află de „buna parte a istoriei”.

„Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii”

Preşedintele chinez Xi Jinping a susținut că trebuie menținut „principiul indivizibilității securității” și că arhitectura de securitate trebuie să fie eficientă, durabilă și echilibrată. „China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală” care să susţină „principiul indivizibilităţii securităţii”, a spus Xi.

„Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă şi să ne opunem construirii securităţii naţionale pe baza insecurităţii în alte ţări”, a adăugat el, preluat G4Media.

China s-a opus ferm împotriva acuzațiilor și suspiciunilor privind relația cu Rusia, susținând că apără „suveranitatea” Ucrainei.

Depunem mari eforturi pentru a linişti situaţia, a rezolva criza şi a restabili pacea”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, cerând să nu se „deformeze poziţia” Beijiingului.

„Suveranitatea Ucrainei trebuie apărată. Îngrijorările legitime ale Rusiei în materie de securitate trebuie de asemenea respectate”, a repetat el.

„Ne opunem acuzaţiilor şi suspiciunilor nejustificate contra Chinei, fără a vorbi despre presiunile sau coerciţia al cărei obiect este”, a arătat Zhao Lijian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti