China a cauzat daune iremediabile ecosistemului din Insulele Spratly și a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor, suștine Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga.
Autoritățile de la Beijing au ignorat decizia, afirmând că insulele sunt plasate în zone economice unde chinezii au avut activități de peste 2000 de ani.
Motivarea deciziei instanței spune că: "Nu există niciun motiv legal pentru care China să ceară drepturi istorice asupra resurselor din zonele marine ce cad sub linia de nouă (nr. linie de demarcație pe harta mării din 1947)", precizează rt.com. Activitățile Chinei au afectat suveranitatea prin "interevenirea cu pescuitul filipinez și exploararea petrolului; construirea de insule artificiale și eșecul de a opri pescari chinezi de a pescui în zonă" se spune în verdicul curții de arbitraj.
Oficialii chinezi au avertizat în numeroase rânduri că nu vor recunoaște decizia Tribunalului de la Haga, de altfel au și boicotat audierile de la Curtea de Arbitraj pe motiv că aceasta nu ar avea jurisprudență pentru a decide disputa.
Ministerul de Externe din Filipine a comentat deja decizia, cerând de la toți cei implicați să acționeze cu sobrietatea și reținere. "Experții noștrii studiază această decizie cu grija și rigurozitatea pe care această sentință a instanței o dă" a declarat acesta "Cerem tututor părților să exercite sobrietate și reținere. Filipinele afirmă puternic respectul pentru această decizie importantă".
Japonia a cerut tuturor părților să se conformeze cu decizia, ministrul de Externe, Fumio Kishida, notând că Japonia mereu a subliniat importanța statului de drept și a folosirea metodelor pașnice în disputele teritoriale maritime.
Beijingul a dat publicității un comunicat în care reafirmă suveranitatea sa teritorială, drepturile maritime, și interesele în Marea Chinei de Sud. Taiwanul a anunțat la rândul său că nu respectă decizia curții.
Disputele din Marea Chinei de Sud privesc Insulele Spratly și Paracel. Pretențiile teritoriale ale Chinei se contrazic parțial cu cele ale Filipinelor, Vietnamului și Taiwanului. De asemenea, Beijingul mai are dispute teritoriale în zonă și cu Malaezia și Brunei.