Criză politică în Republica Moldova: Cinci state europene anunță că susțin Parlamentul de la Chișinău 

Criză politică în Republica Moldova: Cinci state europene anunță că susțin Parlamentul de la Chișinău 
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au anunțat luni, într-un comunicat de presă comun, că susțin Parlamentul Republicii Moldova, informează Hotnews, care citează AFP.

„În criza constituțională actuală, considerăm Parlamentul Moldovei drept reprezentantul poporului Moldovei și locul cel mai potrivit pentru dezbaterea chestiunilor politice, inclusiv cele mai controversate, și în susține în această calitate. (…)

Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au luat notă cu atenție de dezvoltările recente din Republica Moldova. (…) În urma alegerilor legislative, o majoritate parlamentară aleasă democratic a adoptat decizii importante, inclusiv formarea unui guvern. (…)

Facem apel la calm și la reținere. Toate părțile au responsabilitatea rezolvării acestei crize constituționale prin mijloace pașnice”, se arată în textul comunicatului de presă.
Între timp în Republica Moldova este haos. Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon şi a decis dizolvarea Parlamentului. L-a numit președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.

Totul după ce sâmbătă seară, Parlamentul o votase pe Maia Sandu ca premier şi învestise un nou Executiv. Curtea Constituțională a invalidat însă toate aceste decizii.

Maia Sandu însă nu se lasă şi spune că este îndreptăţită să conducă noul Guvern.

Maia Sandu a afăcut un apel către toate structurile de forţă din Republica Moldova pentru ca acestea să nu îndeplinască ordinele ilegale ale lui Plahotniuc şi să protejeze ţara.

Ultima oră
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)