Cine este Nikolai Patrușev, omul care i-ar putea lua locul lui Putin. „Șoimul de la Kremlin” este cunoscut pentru „naționalismul său înflăcărat”

Cine este Nikolai Patrușev, omul care i-ar putea lua locul lui Putin. „Șoimul de la Kremlin” este cunoscut pentru „naționalismul său înflăcărat”
Cine este Nikolai Patrușev, omul care i-ar putea lua locul lui Putin. Sursa: Hepta/Sputnik / Sputnik

Surse de la Kremlin au declarat că președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu probleme de sănătate și ar urma să fie operat, motiv pentru care, timp de câteva zile, puterea ar fi preluată de Nikolai Petrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate.

Consiliului de Securitate al Rusiei este un organism influent care răspunde direct lui Putin și emite îndrumări cu privire la problemele militare și de securitate din țară. Cea mai mare parte a puterii consiliului îi revine lui Patrușev, care este văzut pe scară largă ca un aliat puternic al lui Putin, potrivit New York Post.

Cine este Nikolai Patrușev, posibilul înlocuitor al lui Putin

Asemenea lui Putin, Nikolai Patrușev este un agent de informații, mai întâi la KGB, apoi la FSB, potrivit ziarului Moscow Times. Ziarul a asemănat rolul lui Patrușev cu cel al unui consilier american pentru securitate națională.

Într-un anchetă din 2017, Politico l-a numit pe Patrușev un „șoim de la Kremlin” cunoscut pentru „naționalismul său înflăcărat, viziunea conspirativă asupra lumii și experiența vastă în spionaj”.

Acesta s-a alăturat KGB-ului în 1974, potrivit Politico. După ce s-a întâlnit cu Putin în anii 1990, Patrușev a fost numit șef al FSB, funcție pe care a ocupat-o timp de un deceniu. A devenit parte a Consiliului de Securitate al lui Putin în 2008.

Se pare că fostul spion s-a numărat printre consilierii lui Putin în timpul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și este un susținător al actualei invazii a Ucrainei.

Patrușev: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor

Săptămâna trecută, într-un rar interviu pentru ziarul Rossiyskaya Gazeta, Patrușev a acuzat SUA și Europa că susțin ideologia neonazista în Ucraina și că încearcă să atragă în conflict „până la ultimul ucrainean”.

Patrușev a mai spus că ucrainenii și rușii sunt un singur popor, împărțit doar la ordinul puterilor occidentale.

„Americanii au încercat să împartă, în esență, un singur popor”, a spus el.

Patrușev a mai sugerat că războiul ar duce la dezmembrarea Ucrainei: „Rezultatul politicii Occidentului și al regimului de la Kiev nu poate fi decât dezintegrarea Ucrainei în mai multe state”.

Urmăriți B1TV.ro și pe