Federația Rusă și-a anunțat intenția de a explora în mod independent Venus, la o zi distanță de momentul în care oamenii de știință anunțau că în norii planetei ar putea fi prezent un gaz datorat microbilor unicelulari, în ceea ce a fost interpretat de mulți ca un potențial semn de viață extraterestră.
Șeful corporației ruse pentru spațiu Roscosmos, Dmitri Rogozin, le-a transmis reporterilor că agenția spațială va iniția un proiect național, dat fiindcă „noi credem că Venus este o planetă rusească”, conform TASS citată de Euronews.
„Decalajul enorm dintre Uniunea Sovietică și competitorii săi în ceea ce privește analizarea Venus a contribuit la faptul că SUA au numit Venus o planetă sovietică”, susține Roscosmos, într-un comunicat de presă, în care susține că primele misiuni pentru explorarea planetei Venus au fost desfășurate de către Uniunea Sovietică.
Rușii pretind că ar avea materiale extinse care sugerează că anumite obiecte de pe suprafața „venusiană” și-au schimbat poziția sau ar putea fi chiar în viață, deși aceste ipoteze încă nu au fost confirmate.
Proiectul național ar veni în completarea programului „Venera-D”, la care rușii lucrează alături de NASA a SUA.
Rapoartele preliminare sugerează că Rusia a plănuit să renunțe la partenerii internaționali în ceea ce privește explorarea planetei Venus. „Cooperarea internațională” se va limita la proiectul Venera-D, a precizat Roscosmos.
Ulterior, presa rusă a anunțat că Roscosmos va lansa un „proiect național independent” separat, care vizează, așadar, explorarea planetei Venus.Roscosmos a mai menționat că va studia solul și atmosfera planetei, precum și „procesul de evoluție a Venus, despre care se crede că ar fi suferit o catastrofă climatică, asociată cu efectul de seră”.
În urmă cu o săptămână, Roscosmos anunța că Statele Unite au refuzat să cumpere un loc în vehiculul spațial rusesc Soyus, pentru a duce un astronaut la Stația Spațială Internațională în primăvara anului 2021.
De partea cealaltă, NASA a explicat că dorește să trimită specialiști în spațiu atât cu ajutorul vehiculelor SpaceX, cât și cu nave rusești, dar sub forma unor schimburi.