Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE ar putea „învăța câteva lecții” dintr-o politică contestată italiană de procesare a migranților în Albania, în timpul summit-ului UE, anunță BBC.
Înainte de summitul de la Bruxelles, ea le-a scris liderilor UE pentru a spune că executivul UE va prezenta o nouă propunere de legislație pentru creșterea deportărilor de migranți.
Italia a început să trimită migranți la un centru de procesare din Albania la începutul acestei săptămâni.
Șaisprezece bărbați au fost transferați miercuri în portul albanez Shengjin, dar la câteva ore după sosirea lor s-a constatat că doi erau minori și încă doi vulnerabili din punct de vedere medical și, prin urmare, vor fi returnați în Italia.
Alte țări UE au început să analizeze modalități de procesare a migranților în țări terțe. Miercuri, guvernul olandez a declarat că evaluează un plan de trimitere în Uganda a solicitanților de azil respinși.
Încadrând summitul din această săptămână în jurul problemei migrației, von der Leyen – care începe un al doilea mandat de cinci ani ca șef al Comisiei Europene – pare să răspundă presiunilor în problema migrației din întreaga Europă.
În scrisoarea ei către statele membre, von der Leyen a spus că rata de returnare a migranților ilegali din țările UE este în prezent de doar aproximativ 20% – ceea ce înseamnă că marea majoritate a persoanelor cărora li se ordonă să părăsească un stat membru UE nu o fac.
Toate statele membre ar trebui să recunoască deciziile luate de alte țări UE pentru a se asigura că „migranții care au o decizie de returnare împotriva lor într-o țară nu pot exploata fisurile din sistem pentru a evita întoarcerea acasă mergând în altă parte”, a scris von der Leyen.
În cadrul schemei Italia-Albania, unii dintre migranții salvați în Marea Mediterană vor fi trimiși în Albania, unde vor fi examinate cererile lor de azil.
Cele două centre de procesare, care au costat aproximativ 650 de milioane de euro, urmau să fie deschise în primăvara anului trecut, dar au fost afectate de întârzieri mari, au fost plătite de guvernul italian și vor fi operate conform legislației italiene.
Ei vor adăposti migranți în timp ce Italia le examinează cererile de azil. Femeile însărcinate, copiii și persoanele vulnerabile vor fi excluse din plan.
Oponenții politici ai premierului italian de dreapta Giorgia Meloni, precum și mai multe ONG-uri au criticat înțelegerea Italiei cu Albania.
Riccardo Magi, un deputat al partidului de stânga +Europa, a declarat că schema din Albania este „crudă, inutilă și costisitoare”, în timp ce ONG-ul Medici fără Frontiere a spus că este „probabil să aibă ca rezultat vătămări suplimentare și încălcări ale drepturilor omului”.
Activiștii pentru drepturile civile s-au adunat lângă centrul construit în Italia din Shengjin, purtând un banner mare pe care scria: „Visul european se termină aici”.
Cu toate acestea, adresându-se marți parlamentarilor, Meloni a susținut că planul este „o cale nouă, curajoasă, fără precedent”, care „reflecta perfect spiritul european”.
Implementarea și rezultatele acordului cu Albania vor fi urmărite îndeaproape de multe state membre ale UE, dintre care câteva au încercat să răspundă la o creștere a sprijinului pentru partidele de extremă-dreapta, întărindu-și retorica și abordarea migrației.
Numai în ultimele săptămâni, Germania a reintrodus controalele la frontierele terestre, guvernul francez a spus că va analiza înăsprirea legislației privind imigrația, iar Polonia a anunțat un plan de suspendare temporară a dreptului de azil pentru persoanele care trec granița.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că această mișcare controversată a fost menită să împiedice Belarus să „destabilizaze” Polonia, permițând un număr mare de migranți să intre în țară.
În Franța și Germania, crimele înspăimântătoare au fost cele care au declanșat apelurile pentru acțiuni mai dure asupra imigrației. Un solicitant de azil sirian a înjunghiat până la moarte trei persoane în Solingen, în timp ce un tânăr student a fost ucis de un cetățean marocan lângă Paris. În ambele cazuri, crimele au fost comise de bărbați cărora li s-au dat ordine de expulzare care nu au fost executate.
Luna trecută, 15 state membre au semnat o propunere a Austriei și a Țărilor de Jos pentru a îmbunătăți „eficiența” sistemului de deportări.