Cristian Diaconescu: Incidentele din Transnistria, o provocare grosolană. Pe de o parte, Rusia încearcă să semnalizeze NATO faptul că s-ar putea apropia pe acest coridor spre România, deci spre Alianță (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Incidentele din Transnistria, o provocare grosolană. Pe de o parte, Rusia încearcă să semnalizeze NATO faptul că s-ar putea apropia pe acest coridor spre România, deci spre Alianță (VIDEO)
Foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a catalogat incidentele din Transnistria drept „o provocare grosolană” și a avertizat că, pe de o parte, Federația Rusă încearcă să semnalizeze NATO că Atlantice faptul că s-ar putea apropia, pe acest coridor, spre România, deci spre Alianță. „În al doilea rând, se menține o stare de agitație”, a explicat fostul oficial, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre incidentele din Transnistria și evoluția contextului de securitate din regiune

Întrebat cum comentează incidentele din Transnistria, fostul șef al diplomației române a spus: „Este o provocare grosolană, nimeni nu are absolut niciun fel de dubiu din această perspectivă. În mod evident, ceea ce de mult se cunoaște, există două direcții pe care Moscova le consideră strategice în ceea ce privește Republica Moldova și zona separatistă transnistreană. Pe de o parte, încearcă să semnalizeze Alianței Nord-Atlantice faptul că s-ar putea apropia, pe acest coridor, spre România, deci spre Alianță, încearcă să fie provocatori din acest punct de vedere”.

„În al doilea rând, se menține o stare de agitație în Transnistria, pentru că nu putem discuta de altceva, de așa natură încât Kievul să disloce forțe militare în proximitatea zonei astfel încât, din perspectiva ucraineană, aceste forțe militare să nu poată fi relocate spre est, acolo unde se desfășoară activitățile militare în acest moment. Sigur, coridorul spre vest și ieșirea spre Gurile Dunării nu reprezintă un secret în ceea ce privește preferințele Federației Ruse, preferințele strategice, dar nu cred că în acest moment se va cădea într-o astfel de capcană”, a continuat Cristian Diaconescu.

Întrebat cum ar trebui să privească România ipoteza apropierii Rusiei de NATO prin Transnistria, el a adăugat: „Evident, cu preocupare, având la dispoziție alternative de reacție în funcție de evoluții, pentru că nu poate fi exclusă o astfel de variantă, în condițiile în care Federația Rusă, practic, în Ucraina a fost înfrântă”.

Referitor la cum ar trebui să reacționeze NATO după cele întâmplate, Cristian Diaconescu a subliniat: „Să își mențină solidaritatea și coeziunea pentru asigurarea apărării și descurajării în Flancul Estic, în special în ceea ce privește România”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`