Judecătorii de la Curtea de Justiție a UE (CJUE) au decis că guvernul Viktor Orban din Ungaria încălcă legislația blocului comunitar prin restricționarea finanțării organizațiilor neguvernamentale (ONG), transmite Euronews.
Curtea a statuat că „prin impunerea asupra anumitor categorii de organizații din societatea civilă a obligațiilor de înregistrare, declarare și publicare a sprijinului financiar primit direct sau indirect din străinătate care depășește o anumită sumă” Ungaria a introdus „restricții discriminatorii și nejustificate”. CJUE a stabilit că, astfel, Ungaria încalcă atât libertatea de mișcare a capitalului, cât și drepturile fundamentale.
Vestea vine în contextul în care, în anul 2017, guvernul Viktor Orban de la Budapesta adopta o lege prin care îngheța orice finanțare primită de organizațiide peste 22.000 de euro care vine din afara Ungariei, argumentând că sumele ar putea fi folosite pentru spălare de bani sau pentru finanțarea terorismului.
Restricțiile pentru ONG-uri au fost interpretate ca un atac la filantropul progresist George Soros și la adresa organizațiilor precum cea fondată de miliardar, Fundația Open Society, care sprijină ONG-uri din Ungaria. Budapesta susține că, prin agenda lor ideologică, aceste organizații lucrează împotriva interesului național ungar.
Patrick Gaspard, președintele Fundației Open Society, a salutat decizia CJUE: „Sentința va rezona în UE ca o afirmare că implicarea civică este un stâlp fundamental al valorilor democratice”.
De-a lungul timpului, premierul ungar Viktor Orban, care promovează o linie politică suveranistă creștin-conservatoare, s-a remarcat drept un adversar al lui George Soros, ale cărui organizații militează preponderent pentru valori global socialiste. De altfel, miliardarul progresist a fost chiar unul dintre motivele răcelii dintre Fidesz și PPE, potrivit liderului de la Budapesta.
La începutul anului 2020, George Soros anunța că va investi 1 miliard de dolariîn formarea unei noi rețele de universități pe glob, pentru a opri virajul spre „autoritarism”, iar una dintre instituțiile de învățământ invitate să facă parte din această structură este Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.
„Cred că cea mai bună speranță a noastră este accesul la o educație care consolidează autonomia individului prin cultivarea gândirii critice și accentuarea libertății academice. Consider că Open Society University Network este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș dori să îl văd pus în aplicare în timp ce sunt încă în preajmă (…) Sper ca cei care împărtășesc această viziune să ni se alăture pentru a deveni realitate. (…) Open Society University Network va fi unică. Va servi drept platformă internațională de educație și cercetare. În prima fază se va integra cu rețeaua existentă. În a doua fază, vom deschide această rețea și către alte instituții care vor să se alăture”, a afirmat Soros.