Curtea Supremă a Spaniei a confirmat condamnarea lui Quim Torra pentru nesupunere. Șeful guvernului regional din Catalonia este obligat să renunțe la funcție

Curtea Supremă a Spaniei a confirmat condamnarea lui Quim Torra pentru nesupunere. Șeful guvernului regional din Catalonia este obligat să renunțe la funcție
foto: Facebook

Curtea Supremă a Spaniei a ordonat, luni, executarea sentinței care îi interzice lui Quim Torra să mai ocupe funcții publice timp de un an și jumătate, într-o decizie care îl îndepărtează astfel de la șefia guvernului regional din Catalonia. El a fost găsit vinovat pentru nesupunere, într-un proces în care acuzațiile au pornit de la faptul că a refuzat să îndepărteze de pe clădirile publice simbolurile și alte însemne de susținere față de separatiștiicatalani trimiși la închisoare, în marja alegerilor generale din 2019.

Quim Torra, găsit vinovat pentru nesupunere de Curtea Supremă, e nevoit să plece de la șefia guvernului regional din Catalonia

Instanța supremă spaniolă a confirmat, luni, condamnarea la descalificare primită de șeful guvernului regional catalan,Quim Torra. Sentința, care a fost validată în unanimitate, este fermă și îl obligă să părăsească funcția de președinte al Generalitat, generând astfel o nouă criză instituțională în Catalonia, potrivit El Pais. În primă instanță, el fusese condamnat de către Tribunalul Superior de Justiție din Catalonia.

În prima condamnare la descalificare primită de un președinte regional catalan în exercițiu, Torra a fost lăsat fără atribuții pentru că nu s-a conformat ordinului de a îndepărta pancartele partizane în timpul perioadei electorale. Șeful guvernului regional din Catalonia a fost găsit vinovat de nesupunere.

Sentința Curții Supreme a Spaniei respinge recursul făcut de Quim Torra și confirmă integral rezoluția dictată de Tribunalul Superior de Justiție din Catalonia, care i-a impus o interdicție de un an și jumătate în ceea ce privește ocuparea funcțiilor publice. Sentința se aplică la nivel local, de comunitate autonomă, național și european.

În sentință, judecătorii au explicat că Torra este liber să folosească simboluri prin care să își exprime identitatea politică, dar nu are voie să facă acest lucru în timpul perioadei electorale, „nesupunându-se dispozițiilor Biroului Electoral Central (n.r. – spaniol) care – în exercitarea funcțiilor sale garantează transparența și obiectivitatea proceselor electorale – a interzis utilizarea lor”.

Astfel, descalificarea lui Quim Torra este certă, iar plecarea sa din funcția de președinte al Generalitat mai este acum doar o formalitate. Deși el ar mai putea avea o șansă să blocheze sentința dacă o atacă la Curtea Constituțională spaniolă și cere supendarea executării pedepsei, nu există precedente de acest gen.

Quim Torra ar mai avea câteva ore la dispoziție să convoace alegeri anticipate – un demers pe care n-a dorit să îl facă până la acest moment. Dacă nu va face acest lucru, se vor activa formalitățile de înlocuire, prin care atribuțiile vor fi preluate de vicepreședintele Pere Aragones.

În trecut, Curtea Supremă a Spaniei a mai descalificat un șef al Generalitat, pe Artur Mas, pentru că a organizat referendumul privind independența Cataloniei din noiembrie 2014. Cu toate acestea, la momentul sentinței, Artur Mas nu mai deținea funcția de șef al guvernului regional catalan.

Vestea vine în contextul în care, în octombrie 2019, Curtea Supremă a Spaniei a pronunțatcondamnări de până la 13 ani de închisoare, în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. În marja acestui episod, Quim Torra cerea convocarea unui nou referendum pentru independență.