Decizie istorică a Curții Constituționale italiene: Nou-născuții să primească numele ambilor părinți

Decizie istorică a Curții Constituționale italiene: Nou-născuții să primească numele ambilor părinți
Foto: pixabay.

Curtea Constituțională din Italia a declarat azi că bebelușii ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinți, anulând astfel vechea metodă conform căreia toți nou-născuții sunt numiți automat după numele tatălui lor.

Instanța supremă din Italia a precizat  că actuala practică este „discriminatorie şi dăunătoare pentru identitatea” copilului, precizând totodată  că ambii părinţi ar trebui să aibă șansa de a alege numele de familie ale copiilor lor, se arată într-un comunicat de presă.

Nou-născuții ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinţi în ordinea decisă de aceştia, cu excepţia cazului în care părinţii se pun de acord ca fiii sau fiicele lor să primească doar unul dintre nume, a adăugat Curtea Constituţională a Italiei, conform Hotnews.ro

Decizia urmează să fie pusă în aplicare de Parlamentul italian

Ministrul italian al Familiei, Elena Bonetti, a scris pe Faccebok că Guvernul de la Roma va sprijini pe deplin Parlamentul în acest proces de legiferare.„Trebuie să dăm substanţă (acestei decizii)… şi este o sarcină prioritară şi urgentă pentru politicieni să facă acest lucru”, a precizat ea, adăugând că părinţii ar trebui să aibă responsabilităţi egale în ceea ce privește creşterea copiilor.

Noua legislaţie, care urmează  să fie aprobată în Parlament, va fi necesară pentru a pune în aplicare această decizie

Papa Francisc şi liderii politici italieni şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorările cu privire la impactul produs de scăderea ratei natalităţii în Italia. Suveranul pontif a aminitit și de Europa, în condiţiile în care cheltuielile legate de creşterea copiilor sunt considerate unul dintre factorii vinovaţi pentru această problemă.

Rata natalității în Italia

Populația s-a redus cu încă 90.000 de oameni în 2018, al patrulea an consecutiv în care înregistrează declin, populaţia fiind estimată la 60,4 milioane persoane, a menționat biroul național de statistică, potrivit Financial Times.

Natalitatea s-a depreciat cu 449.000 de persoane, cu 128.000 mai puțin decât în anul 2008

Mai mult, circa 160.000 de italieni s-au mutat peste graniţe în 2018, cel mai mare număr de emigranţi din 1981 până în prezent, şi cu 3% mai mult decât anul anterior.

„În timp ce câteva reforme din trecut au fost acceptate pentru a spori competitivitatea, acţiunile recente ale guvernului nu par să dea semne în această direcţie, lăsând ţara cu o serie de probleme structurale: o populaţie îmbătrânită şi un nivel mai scăzut de educaţie în rândul muncitorilor din ţară, ceea ce nu va ajuta potenţiala creştere economică”, a declarat Nicola Nobile, economist în cadrul Oxford Economics.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`