Australia ar putea deveni prima țară din lume care ar putea scăpa de cancerul de col uterin, potrivit unui anunț făcut de Societatea Internațională de Papillomavirus. Noi cercetări, publicate ieri, au scos la iveală că programul gratuit de vaccinare împotriva HPV în școli a dus la o scădere foarte mare a numărului persoanelor care fac cancer de col uterin.
Se estimează că în numai 40 de ani, numărul de noi cazuri ale acești boli ar putea fi de numai câteva, spune Suzanne Garland, medic la Royal Women‘s Hospital care a condus echipa de cercetători, potrivit The Guardian.
HPV (human papillomavirus) este o infecție transmisă pe cale sexuală care provoacă 99,9% din cazurile de cancer de col uterin. În 2007, Guvernul a început să distribuie gratuit vaccinul pentru fetele de 12-13 ani, iar în 2013 a extins programul și la băieți. Fetele și băieții care nu se încadrează în această grupă de vârstă, dar care au sub 19 ani, pot accesa două doze de vaccin gratuit. În 2016, 78,6% din fetele de 15 ani și 72,9% din băieții de aceeași vârstă fuseseră vaccinați. Rezultatul: rata de infectare cu HPV în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani a scăzut de la 22,7% la 1,1%, între 2005 și 2015, scrie The Guardian.
Rata de imunizare a crescut mult din anul 2015, iar Garland spune că s-a creat o protecție în masă și în rândul bărbaților, tocmai din acest program destinat femeilor. „Este uimitor“, spune specialista. Profesorul Ian Frazer de la Universitatea din Queensland, co-inventator al vaccinului, adaugă că femeile mai în vârstă care nu au făcut vaccinul ar trebui să meargă la control în mod regulat.
În luna decembrie, guvernul a introdus un test de screening și mai avansat care chiar ar putea eradica în viitorul apropiat cancerul de col uterin.