Donald Trump anunță că va nominaliza un judecător pentru Curtea Supremă până la sfârșitul săptămânii

Donald Trump anunță că va nominaliza un judecător pentru Curtea Supremă până la sfârșitul săptămânii
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele Donald Trump a declarat luni că își va dezvălui opțiunea pentru înlocuirea judecătorului Curții Supreme, Ruth Bader Ginsburg, până la sfârșitul săptămânii.

Donald Trump, anunț despre nominalizarea unui judecător la Curtea Supremă

Decizia cu privire la opțiunea pentru nominalizare este considerată una dintre cele mai mari decizii ale președinției lui Trump. Conștient de miză, Trump a fost la telefon tot weekendul, întrucât sâmbătă a făcut campanie în Carolina de Nord și a vizitat terenul de golf duminică, au spus două surse pentru CNN.

În acele apeluri, el a clarificat un lucru: vrea să se miște repede. „Cred că va fi vineri sau sâmbătă și vrem să respectăm”, a spus Trump într-un interviu luni dimineață.

Unii consilieri ai lui Trump l-au încurajat în weekend să nominalizeze un înlocuitor pentru Ginsburg cât mai repede posibil, considerând că odată anunțat un nume, senatorii republicani vor fi mai greu să spună că se vor opune unui candidat Trump din motive procedurale. Deja, doi senatori au spus că oricine câștigă alegerile din noiembrie ar trebui să selecteze înlocuitorul lui Ginsburg.

Însă un alt set de consilieri l-au încurajat pe Trump să aștepte până după serviciile funerare organizate în memoria lui Ginsburg. Acești consilieri au avertizat că orice semn de lipsă de respect pentru Ginsburg – pe care Trump a insultat-o în trecut – va fi folosit de democrați pentru a-i mobiliza în continuare pe alegători.

Trump a părut să adopte opinia mai prudentă, spunând că ​​va face un anunț după serviciile funerare ale lui Ginsburg – chiar dacă secretarul său de presă a declarat la Fox News cu mai puțin de o oră înainte că probabil va lansa un nume până miercuri.

Președintele a purtat mai multe conversații cu parlamentarii și a vorbit de mai multe ori cu liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, R-Kentucky, în timp ce și-a exprimat clar dorința de a avea un vot de confirmare a candidatului său înainte de alegerile din 3 noiembrie. Începând de luni, Trump nu părea să fi făcut o selecție finală, ci își redusese lista scurtă la o mână de candidați.

Cine sunt actualii judecători de la Curtea Supremă

Numirea judecătorilor de la Curtea Supremă are o miză foarte mare, având în vedere că o anumită nominalizarepoate să încline mult balanța către o abordare juridică mai conservatoare sau mai liberală. La ora actuală, trei dintre judecătorii Curții Supreme au fost nominalizați de George W Bush (John Roberts, Clarence Thomas și Samuel Alito), unul de Clinton (Stephen Breyer) și doi de Obama (Elena Kagan și Sonia Sotomayor).

Lista este completată de cei doi oameni instalați la propunerea luiDonald Trump(Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh) și mai rămâne de completat doar locul lăsat vacant de decesul lui Ruth Bader Ginsburg. DacăDonald Trumpar face o nouă nominalizare, s-ar cimenta o majoritate conservatoare de 6-3 – totuși, având în vedere că judecătorii sunt propuși de administrații diferite, este greu de crezut că nu vor apărea și divergențe în poziționare.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori