„Epidemia” bolii somnului din Kalaci, Kazahstan s-ar putea extinde, afirmă profesorul rus Leonid Rihvanov, cercetător la Departamentul de Geoecologie și Geochimie de la Universitatea Politehnică din Tomsk, potrivit Newsweek. Din luna martie 2013, în satul Kazah, au fost raportate mai mult de 150 de cazuri de îmbolnăvire.
Cauza îmbolnăvirilor în masă ar fi eliberarea în atmosferă a unor emanații de radon dintr-o mină de uraniu abandonată, care nu se află foarte departe de satul Kalaci, potrivit profesorului. Momentan, cauza în discuție este doar o ipoteză de lucru. În cazul în care se va adeveri, există posibilitatea ca boala să se răspândească pe o zonă mai largă.â
„Radonul poate acționa ca o substanță narcotică sau de anestezie. Mina subterană este inundată și gazele ajung la suprafata”, afirmă Rihvanov.
Bolnavii cad brusc într-un somn adânc și dorm câteva zile, timp în care nu pot fi treziți în pofida eforturilor celor din jur. După ce se trezesc, unii spun că nu-și amintesc nimic și se plâng de somnolență, alții povestesc că au avut halucinații groaznice.
În această săptămână, în localitate, s-a declanșat un nou val de somn adânc printre locuitori. Având în vedere că numărul bolnavilor crește, ajungându-se la al nouălea caz, autoritățile locale au hotărât să înceapă evacuarea locuitorilor și mutarea tuturor localnicilor într-o nouă localitate.