"Este devastator pentru ultima pădure virgină a Europei". Legăturile firmei Holzindustrie Schweighofer cu defrișările ilegale din România, în presa internațională

"Este devastator pentru ultima pădure virgină a Europei". Legăturile firmei Holzindustrie Schweighofer cu defrișările ilegale din România, în presa internațională
Foto: The Guardian

Scandalul defrișărilor ilegale din România a depășit granițele țării. Jurnaliștii de la The Guardian realatează pe larg subiectul. Înntr-un articol publicat miercuri, aceștia incriminează firma austriacă Holzindustrie Schweighofer de dezastrul din pădurile din Carpați. Schweighofer, compania care se ocupă de prelucrarea lemnului, este cea care alimentează magazinele de profil din Europa cu lemn românesc provenit din defrișări ilegale.

Agenția de investigații de Mediu (EIA) a investigat cazul timp de doi ani. ONG –ul a prezentat în mai multe rânduri înregistrări care arată clar că Holzindustrie Schweighofer negociază cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Totodată, în depozitele companiei au fost găsiți bușteni nemarcați, ceea ce contravine legislației românești.

Oficialii Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România,  le-au spus jurnaliștilor britanici că nu au confirmat niciodată proveniența ilegală a lemnului pe care îl comercializează, şi au negat să buşteni nemarcaţi au intrat prin punctele sale de colectare sau în gatere.

Compania mai precizează că susţine defrişările sustenabile şi că pădurile sale sunt certificare de organismele internaţionale.

Agenția de investigații de Mediu îi contrazice. Investigatorii susțin că au probecare arată contrariul.

În mai multe întâlniri sub acoperire, email-uri şi conversaţii telefonice cu oficialii companiei, investigatorii EIA au pretins că sunt investitori străini care sunt dispuşi să taie mai mulţi compaci decât permite legea. Aceştia i-au întrebat pe reprezentanţii companiei dacă sunt dispuşi să cumpere lemn tăiat ilegal. Mai mulţi manageri de la Schweighofer au fost de acord. Întâlnirile au fost înregistrate audio şi video.

Schweighofer a cumpărat lemn de la peste 1000 de furnizori în 2014. Compania are trei gatere și dpuă fabrici în România.

În urma defrișărilor, pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani.

„Este devastator pentru ultima pădure virgină a Europei, pentru comunităţile care depind de ea, dar şi pentru afacerile legale din domeniu din Europa”, a declarat Alexander von Bismark, director executiv EIA US.

 

 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`