Eugen Tomac, despre declarațiile cancelarului austriac privind aderarea la Schengen: Mi se pare o abordre extrem de riscantă. Nu cred că trebuie să fim resemnați (VIDEO)

Eugen Tomac, despre declarațiile cancelarului austriac privind aderarea la Schengen: Mi se pare o abordre extrem de riscantă. Nu cred că trebuie să fim resemnați (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Comisia Europeană a spus că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare la spațiul Schengen, a declarat eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, acolo unde a comentat criticile lansate de cancelarul Austriei la adresa țării noastre și a vecinilor bulgari.

Eugen Tomac (PMP), pe B1 TV, despre aderarea României la Schengen și poziția Austriei

„Ce mi se pare extrem de nepotrivit este această comparație între Croația și România versus Bulgaria – dintr-un motiv foarte simplu, pentru că nu poți să avea o evidență foarte clară legată de originea emigranților atât timp cât Austria nu are frontieră nici cu România, nici cu Bulgaria și nici măcar cu Croația, deci singura poartă prin care pot intra cetățenii în Austria este Slovenia și Ungaria, respectiv cu aceste țări trebuie să aibă un altfel de dialog Viena, nu să ne reproșeze nouă ceva ce nu poate fi probat”, a explicat liderul PMP.

„La ora actuală, mi se pare o abordare extrem de riscantă pe care vine și o aruncă în discuție guvernul de la Viena, pentru că, dincolo de orice, avem niște realități și sunt absolut convins că cele două rapoarte de evaluare trimise în România în ultimele săptămâni de către Comisia Europeană au fost extrem de riguros implementate, pentru că aici discutăm de o decizie strategică (…). Comisia Europeană a venit cu o abordare unitară, prin care a spus că toate cele trei state, România, Bulgaria și Croația, îndeplinesc criteriile, criterii prevăzute în Tratat, deci aici lucrurile sunt foarte clare. Atunci când un stat îndeplinește criteriile poate adera”, a continuat Eugen Tomac.

„Aceste discuții sunt, însă, extrem de riscante pentru că riscă să creeze divergențe nefericite între statele membre. Nu poți spune că un stat îndeplinește și celălalt nu, în condițiile în care, chiar prin declarațiile sale, a adus o notă cel puțin părtinitoare la ora actuală”, a adăugat el.

„Nu cred că trebuie să fim resemnați. Răspunsul clar încă nu este „nu”, dar evident că aceste critici conturează o posibilă abordare. Să lăsăm autoritățile care au mandat să gestioneze această relație să își facă treaba. Nu sunt la putere, deci nu am niciun motiv să îl laud pe careva, însă în momentul de față cred că este foarte important să nu inflamăm lucrurile mai mult decât este cazul, ceea ce nu înseamnă că nu putem comenta reacții pe care le transmit deja oficiali guvernamentali”, a mai spus oficialul european.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`